Volgens het Spaanse Ministerie van Landbouw en Visserij bestaat de helft van het bio-areaal in het land uit weideland, een kwart uit akkerland en een kwart uit permanent akkerland. Daarnaast is het areaal dat in transitie is in 2016 verdrievoudigd ten opzichte van het jaar daarvoor.
Het aantal ondernemingen is met 5,3% gegroeid naar 39.744 met een groei binnen alle categorieën: telers (4,4%), verwerkers (9%), importeurs (23%), exporteurs (27%) en handelaren (17%).
De regering laat weten dat het areaal dat gewijd is aan de teelt van granen, aardappelen, groenten, fruitbomen, noten, citrus en wijn eveneens is gegroeid.
In 2016 bedroeg de groei van de agrofoodsector 9%, waarbij er zo'n 5.663 bedrijven zich bezighielden met de AGF-productie en 952 met veehouderij.
Controles
De regering laat weten dat bioproducten onderworpen worden aan officiële controles die bij wet geregeld zijn en waarbij de betreffende producenten minimaal éénmaal per jaar bezocht worden.
In 2016 voerde de regering in totaal 46.632 officiële controles uit, waarbij 4.473 monsters werden onderzocht, wat neerkomt op 11% van het totaal. In 7% van de gevallen leverden de onderzochte monsters negatieve resultaten op.