Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Spitsbroek levert naast asperges ook blauwe bessen

"Bewust gekozen voor meer afzetkanalen"

Tholen - Spitsbroek is in Zeeuws-Vlaanderen al jarenlang een bekende naam als het gaat om asperges. Sinds twee jaar teelt het bedrijf echter ook blauwe bessen. "Na acht seizoenen kun je op aspergegrond geen asperges meer telen, dus daar zochten we een oplossing voor. Het werden blauwe bessen", vertelt Bastiaan Dikker, de zoon die het bedrijf in de toekomst van zijn ouders gaat overnemen.

Het areaal blauwe bessen van het bedrijf is momenteel drie hectare. "We telen de rassen Duke, Liberty en Aurora. Op die manier kunnen we meerdere maanden blauwe bessen leveren en deze variŽteiten sluiten op elkaar aan'." Qua prijsvorming kijkt de teler naar de veilingprijzen in Nederland en BelgiŽ. "Daarnaast houden we ook de winkelprijzen in de gaten."

Klein volume
De eerste oogst was in 2016. "Dat was nog een klein volume. Momenteel is de hoeveelheid groter dan vorig seizoen." De blauwe bessen worden verkocht in de winkel in Eede en in een automaat langs de kant van de weg. "We hebben daarnaast een container omgebouwd tot een soort marktkraam en hierin verkopen wij onze blauwe bessen en de bewerkte producten zoals jam, sappen en siroop. In het seizoen verkopen we daar natuurlijk ook onze asperges."Meerdere afzetkanalen

"De blauwe bessen moeten nog bekend worden bij onze klanten. Daarom hebben organiseren we ook plukdagen. Vanaf 8 juli kunnen mensen elke zaterdag zelf blauwe bessen komen plukken." Naast de winkel en het automaat worden de producten ook verkocht via een webwinkel en aan supermarkten in de streek. We hebben bewust gekozen om dit te diversifiŽren." In het verleden leverden de ouders van Bastiaan hun producten aan de veiling. "Ik denk dat je als producent bewust de keuze moet maken, of wel of niet aan de veilig leveren. Wij zitten vrij ver van de veiling en het transport is niet goedkoop. Toen we daar nog leverden in Nederland was het vaak afwachten wat je kreeg en dat viel regelmatig tegen. Daarom kozen we voor diverse andere afzetkanalen."

Stap voor stap
Het blauwebessenseizoen loopt tot nu toe goed. "De planten moeten echter wel groeien en dat neemt tijd in beslag. Wij oogsten geen tonnen tegelijk, maar het is ook goed om dit stap voor stap op te bouwen. Het waarborgen van de beste kwaliteit is een interessante uitdaging. Blauwe bessen moeten op het juiste moment geplukt worden. Niet te vroeg; want dan zijn ze te zuur. Ook niet te laat; dan zijn ze te zacht. Consumenten willen die bite hebben en zijn op zoek naar een krokante blauwe bes." Bastiaan ziet zeker een toekomst voor blauwe bessen. "We volgen de markt alert en kijken hoe deze ontwikkelt. Het produceren van blauwe bessen is zeer arbeidsintensief en uitdagend. Je moet hier echt specialist in zijn en dat willen wij ook worden," besluit hij.

Voor meer informatie:
Bastiaan Dikker
Spitsbroek
Nieuweweg 2
4529 PW Eede
Nederland
+31 117 35 02 14
+31 6 46 31 04 32
www.spitsbroek.nl

Publicatiedatum: 20-7-2017
Auteur: Gertrude Snoei
Copyright: www.agf.nl

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: