Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
"Gekke groenten weggooien? Op jaarbasis is het minder dan één procent van ons totale volume"

In het blad Vork is er deze maand aandacht aan het redden van weggegooide groenten. Volgens Kromkommer is nooit onderzocht hoe groot de volumes aan groente en fruit met een gekke vorm precies zijn. "Wij horen van telers dat het gaat om ongeveer 10%, dus dat communiceren we", verklaart Chantal Engelen van Kromkommer. The Greenery noemt in het blad aanzienlijk lagere percentages. "Op jaarbasis is het minder dan één procent van ons totale volume. Het merendeel daarvan is niet geschikt voor het schap omdat het beschadigd is, waardoor de houdbaarheid is aangetast", vertelt woordvoerder Harm-Jan Eikelenboom."Aanvoer van klasse-2 producten ontstaat bovendien vooral door invloeden van het weer, waardoor er pieken en dalen in de oogst ontstaan. De verwerkende industrie reageert hier meteen op, dus er wordt vrijwel niets weggegooid. Het heeft geen enkele toegevoegde waarde om dit hele kleine percentage van bijvoorbeeld kromme komkomers aan een ander kanaal dan de industrie te leveren. Voor de maatschappelijke opinie zijn de initiatieven zoals Kromkommer heel erg goed. Verwacht alleen niet dat het een bijdrage levert aan vermindering van voedselverspilling in de keten."

Bron: Vork

Publicatiedatum: 19-7-2017

  

Reacties:


Beste Jan, John,

Zolang er geen goed onderzoek is gedaan, baseren wij ons op persoonlijke ervaringen. Wij zien grote variaties in percentages. Van 2% in kassen tot wel 30% in volle grond. Veroorzaakt door afwijkende maten, dikte, kleur, plekjes, maar ook overproductie. Belandt dit op de afvalberg? Vaak niet. Het komt terecht in veevoer, de biovergister of op het land. Volgens onze definitie verspilling omdat het niet bij mensen terecht komt. Uiteraard is de ene optie een betere verwaarding dan de andere. Een deel gaat ook naar de industrie maar dan nog blijft er veel over.
De hele keten zorgt voor verspilling. De winkel, de consument, maar ook de teler (al dan niet veroorzaakt door een ketenpartner). Dat hoeft denk ik al lang niet meer ontkend te worden.

Ons doel is om de kwaliteitsperceptie te veranderen. Kwaliteit moet volgens ons staan voor een gezond, veilig en vooral lekker product. Niet een bepaalde rechtheid, lengte of dikte. Deze producten in het schap krijgen voor een eerlijke prijs, dat is waar wij voor gaan.

Maar ik praat graag eens verder onder het genot van een kopje Kromme groente soep!

Chantal - Kromkommer, Utrecht - 20-7-2017 15:40:59


Beste Chantal,

volgens mij heeft u geen idee hoeveel tonnen groente en fruit jaarlijks in Nederland geproduceerd wordt.
Als 10% daarvan bij de teler verspilt zou worden zou de afvalberg alleen al een berg van 2 kilometer hoog veroorzaken.
En welke telers spreekt u dan? Die ene teler met een klein areaal die dan probeert te scoren met wat aandacht voor zijn mindere producten? Werkelijk. U verbaasd mij steeds keer op keer met uw communicatie. Fijn hoor dat u een centje te verdienen ziet in Kromkommer, het is uiteraard geen filantropische instelling die voor de arme mensen al die mooie producten die u wilt maken weggeeft zodat ze niet verhongeren. Maar ga niet zonder groot onderzoek bij telers, retail, handelskantoren zomaar reopen dat 10% weggegooid wordt.
Of denkt u daadwerkelijk dat er alleen maar klasse 1 producten gebruikt worden voor de grote fabrieken die de potjes vullen?
Daar zijn de klasse 2 producten uitermate geschikt voor, als stapelproduct in de winkel vullen ze teveel ruimte en de fabrieken kunnen zo laagdrempelig soep maken, babyvoedsel produceren, etc..etc.
Het laagste van het laagste wat eventueel bijna verspilt wordt gaat de voedselindustrie in.
Beste Chantal, onderzoek eerst eens goed wat er daadwerkelijk gebeurt in ons prachtige telerland ipv ongegeneerd bedrijven lasting te vallen met ongefundeerde uitspraken.

John Raaster, Noord-Scharwoude - 20-7-2017 13:01:27


Mijn persoonlijke mening is dat deze cijfers wel zullen kloppen.
Tijdens de vele bezoeken aan producenten in binnen en buitenland heb ik nooit veel afwijkende producten gezien.
Zeker niet meer dan in andere sectoren.
Voedsel verspilling zit vooral thuis en dit wordt in de hand gewerkt door de promoties vd retailers zoals 1 en 1 gratis.
Verbruiker laat zich vangen en thuis wordt niet alles verbruikt.
Ook in de winkels gaat er teveel verloren door de te ruime assortimenten zoals in tomaten.
Minder de producten gaan verpakken zal ook minder afval gaan geven.
De klant zelf laten beslissen hoeveel hij of zij nodig hebben.
jan prinsen, waasmunster (email) - 20-7-2017 11:21:34


Dit is een interessante weergave van feiten. Ontkennen we nu echt nog steeds de verspilling van groente en fruit?
Wij ontmoeten zelden een teler die maar 1% verspilt. Bij telers die wij spreken zijn de percentages vele malen hoger. Die leveren niet perse aan de Greenery (die het bestaan van verspilling in dit geval ontkent). Maar ik verwacht dat de situatie daar niet veel anders is.
Chantal - Kromkommer, Utrecht - 19-7-2017 14:03:32


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: