Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Britse supermarktsector investeert 20% meer in 2017

Walmart goedkoper dan Amazon

India overweegt toestaan van buitenlandse investeringen
India overweegt een wetsvoorstel dat een einde maakt aan het maximum percentage aan kapitaal dat bij investeringen in Indiase supermarkten van buitenlandse partijen afkomstig mag zijn. Een vergadering onder leiding van minister-president Narendra Modi hierover leidt er mogelijk toe dat bedrijven als Carrefour of Wal-Mart voor de volledige 100% kunnen investeren in de Indiase supermarkten, mits het assortiment van lokale leveranciers afkomstig is en er minstens $100 miljoen (€87,6 miljoen) wordt geïnvesteerd. Andere aanwezigen bij de vergadering waren de minister van financiën, Arun Jaitley en de minister van commercie, Nirmala Sitharaman. (Bloomberg)

Britse supermarktsector investeert 20% meer in 2017
Het totaal aantal investeringen in de Britse supermarktsector is in de eerste helft van 2017 jaar op jaar toegenomen met 20%. In totaal werd er voor £727 miljoen (€826,3 miljoen) geïnvesteerd. Dit blijkt uit statistieken van Colliers International. "Ondanks de algemeen verminderde investeringsactiviteiten in de retailsector, heeft het supermarktsegment terrein teruggewonnen en wordt dit segment steeds populairder bij investeerders," aldus James Watson van Colliers International. (esmmagazine.com)

Australië: Ketens willen minder plastic verpakking voor AGF
De Amerikaanse ketens Woolworths en Coles gaan het gebruik van plastic zakken voor AGF geleidelijk aan afschaffen. Woolworth kondigde aan dat het gebruik van plastic zakken met juli 2018 compleet moet zijn gestopt. Coles gaf kort daarna aan dat het bedrijf een soortgelijk plan heeft opgesteld. "Onze klanten kunnen ervan uitgaan dat we het gebruik van plastic ook in de rest van onze leveringsketen aan gaan pakken, met name voor groente en fruit," aldus Woolworths. (theguardian.com)

VS: hoorzitting voor Whole Foods-overname
De democraat Divid Cicilline van de antitrust-commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft zijn zorgen geuit over de overname van Whole Foods door Amazon. Cicilline heeft daarom bij de voorzitter van de commissie een oproep gedaan tot een hoorzitting over de impact die de overname heeft voor Amerikaanse consumenten. Amazon en Whole Foods weigerden commentaar. (Reuters)

Britse supermarkten moeten stoppen met verspilling aanmoedigen 
Britse supermarkten moeten stoppen om hun consumenten aan te sporen goede producten weg te gooien. De supermarkten doen dit door onnodig voorzichtige houdbaarheidsdata op de producten te vermelden. De Britse overheid is van mening dat de tekst "Te gebruiken voor" moet worden vervangen met "Best bruikbaar tot" in het geval van versproducten die niet direct kunnen leiden tot voedselvergiftiging. Op deze manier kunnen consumenten zelf bepalen of ze nog steeds een product willen consumeren als de datum is verstreken. De Food Standards Agency, Defra Labelling en de non-profit-organisatie Wrap hebben samen een aantal richtlijnen opgesteld, die iets moeten doen aan de 7,3 miljoen ton aan jaarlijkse verspilling in het Verenigd Koninkrijk. 2 miljoen ton hiervan wordt weggegooid omdat deze niet op tijd zou zijn geconsumeerd. (telegraph.co.uk)

B&M meldt resultaten voor eerste kwartaal

De retailgroep B&M European Value Retail heeft sterke resultaten voor zijn eerste kwartaal gemeld. De omzet nam met name toe in het Verenigd Koninkrijk en in Duitsland. In de periode van 13 weken tot 24 juni in het Verenigd Koninkrijk en tot 30 juni in Duitsland nam de omzet toe met 18,3%. De omzetgroei kwam met name tot stand door de sterke omzet van het supermarktsegment van B&M. B&M wist zijn merk sterker te profileren en had zijn diepvriesassortiment verbeterd. (telegraph.co.uk)

Zweden: Axfood heeft stijgende netto omzet in tweede kwartaal

De Zweedse keten Axfood had in het tweede kwartaal een stijging in netto omzet van 9,4%. De omzet kwam neer op SEK 11,9 miljard (€1,3 miljard). De bruto winst van het bedrijf  kwam neer op SEK 487 miljoen (€51,1 miljoen), wat iets minder was dan de SEK 494 miljoen (€51,8 miljoen) van dezelfde periode van vorig jaar. Ook nam de netto winst iets af, van SEK 384 miljoen (€40,3 miljoen) tot SEK 379 miljoen (€39,8 miljoen) in dit jaar. (esmmagazine.com)

Agrokor reorganiseert in Bosnië-Herzegovina
De Kroatische retailgroep Agrokor heeft plannen om aan het begin van augustus zijn vestigingen in Bosnië-Herzegovina op te splitsen in twee verschillende ketens. Na een vergadering met lokale leveranciers in Sarajevo meldde de Kroatische overheidsadviseur voor Agrokor, Ante Ramljak, dat de keten Konzum 170 vestigingen in Bosnië-Herzegovina gaat beheren. Op den duur zal Konzum fuseren met de Sloveense keten Mercator. Mercator zal 83 winkels overnemen, waarna de twee ketens onafhankelijk van elkaar zullen opereren. (esmmagazine.com)

Meer regelgeving voor grote Afrikaanse supermarktketens
De Keniaanse supermarktsector gaat beter worden gecontroleerd om leveranciers te beschermen tegen uitbuiting door grote ketens. De Keniaanse secretaris voor Handel, Chris Kiptoo, gaat een nieuw beleid inzetten dat nieuwe regelgeving voor de supermarktsector zal introduceren. Dit houdt onder andere in dat er wordt gelet op oneerlijke concurrentie en toegang tot handelsinformatie. Volgens Kiptoo heeft de overheersende positie van de leidende supermarktketens geleid tot een oneerlijk werkterrein voor kleine leveranciers. Ook is de uitstaande schuld bij grote retailers als Uchumi en Nakumatt hierdoor toegenomen. De problemen bij deze ketens hebben verstrekkende gevolgen voor leveranciers. "We hebben deze ketens toegestaan zichzelf te reguleren. Dat is echter mislukt, waardoor retailers nu tot zoveel als Sh48 miljard (€401 miljoen) aan de leveranciers verschuldigd zijn," aldus Kiptoo. "Omdat de problemen voornamelijk bij een enkele retailer liggen, worden hierdoor tegelijkertijd ontzettend veel leveranciers nadelig beïnvloed." (businessdailyafrica.com

Walmart goedkoper dan Amazon
Het onderzoeksbedrijf Gordon Haskett heeft onlangs met 45 verschillende producten een prijsvergelijking uitgevoerd bij verschillende Amerikaanse supermarktketens. Daaruit blijkt dat de prijs van Amazon Fresh gemiddeld 16,1% hoger ligt dan bij Walmart. Ook zijn de prijzen hoger bij Whole Foods, dat door Amazon gaat worden overgenomen. Volgens analisten zal Amazon zijn logistieke mogelijkheden gebruiken om de prijzen bij Whole Foods te verlagen. (businessinsider.com / inc.com

Kroger's voorsprong op de concurrentie
Klik hier om het artikel te lezen.

Target verdubbelt biologisch assortiment
Target heeft onlangs een verslag uitgegeven over bedrijfsverantwoordelijkheid, waaruit blijkt dat de keten verschillende maatregelen heeft getroffen voor meer duurzaamheid, aldus Progressive Grocer. Zo heeft Target het biologische assortiment met 139% vergroot en wordt er gebruik gemaakt van 162 nieuwe soorten recyclebare verpakking. (fooddive.com)Publicatiedatum: 18-7-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: