Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Blauwebessenteelt Roemenië booming

Hoewel er in Roemenië nog maar op kleine schaal blauwe bessen geproduceerd worden, is de sector de laatste jaren sterk gegroeid. George Podar van Blueberry Finn begon in 2013 met het telen van blauwe bessen. Hij vertelt dat de productie is toegenomen omdat de categorie goede vooruitzichten biedt dankzij de sterke vraag en goede inkomsten. Momenteel teelt hij blauwe bessen op zo'n 10 hectare maar Podar is van plan om zijn areaal dit seizoen met nog eens 5 hectare uit te breiden. 



Maciej Chmielewski van Milbor, een Europese leverancier van verpakkings- en sorteermachines voor de AGF-sector, voorspelde eind 2016 dat Roemenië een steeds grotere speler op de blauwebessenmarkt zal worden. "Er wordt verwacht dat de blauwebessenteelt in Roemenië de komende jaren een enorme groei door zal maken, met name dankzij EU-subsidies, waarbij telers 9% van hun investeringen vergoed krijgen om hun bedrijven te verbeteren."

Hoewel de blauwebessenproductie nog vrij kleinschalig is, waarbij de meeste telers over een areaal van 10 tot 40 hectare beschikken, zijn velen van hen van plan om hun plantages naar wel 100 hectare uit te breiden. Het totale areaal bedraagt momenteel een kleine 300 hectare maar volgens deskundigen kan dit op basis van bodemanalyse en de zuurtegraad in de toekomst vergroot worden tot 1.500 hectare," aldus Chmielewski. 
 
Geen telersvereniging
Podar van Blueberry Finn vertelt dat ondanks dat de productie groeit er geen telersvereniging is, wat het voor de sector moeilijker maakt om een grote speler op de retail- en exportmarkt te worden. "We hebben hier in Roemenië veel kleinschalige producenten, waardoor geen enkele producent over voldoende volumes beschikt om direct aan de retail te kunnen leveren. Momenteel hebben we een buitenlandse klant die zo'n 80% van de totale productie afneemt. Enerzijds geeft dit veiligheid anderzijds beperkt het de sector in zijn mogelijkheden om meer winst te maken," licht Podar toe. 

De blauwe bessen worden vanaf begin juni geplukt tot aan augustus. Blueberry Finn teelt vooral Duke, een vroeg ras met een hoge opbrengst, Elliot en Legacy. 

Heeft teelt in potten de toekomst?
Ondanks het feit dat Podar zijn blauwe bessen momenteel in de volle grond teelt, is hij van plan om in de toekomst over te schakelen op de teelt in potten. 

"De volgende stap voor mijn onderneming zal de teelt in plastic potten zijn. Ik denk namelijk dat dit de toekomst voor de blauwebessenteelt wordt. Blauwe bessen zijn zeer geschikt om in potten geteeld te worden en zijn dan driemaal zo productief. Bovendien heeft men als teler op deze manier volledige controle over de grond waarin het fruit geteeld wordt,' aldus Podar. 

Voor meer informatie:
George Podar
BlueberryFinn
Tel: +40 749 162 234
Email: george.podar@blueberryfinn.com
www.blueberryfinn.com 
Publicatiedatum: