Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
markttoegang naar China

Minder Costa Ricaanse ananas naar verwerkende industrie

"De laatste twee jaar heeft de verwerkende industrie veel invloed gehad op de ananassector in Costa Rica. Grote volumes waren bestemd voor verwerkers. Vandaag de dag heeft de Filipijnse verwerkende sector zich hersteld met als gevolg dat er minder Costa Ricaanse ananas naar de verwerkende sector gaat. Daarbij zijn de verwerkingskosten in Costa Rica vrij hoog liggen, wat de prijs van bewerkt fruit opdrijft. Andere landen kunnen hun bewerkte fruitproducten tegen veel lagere prijzen aanbieden," legt Sonia Alvarado van het Costa Ricaanse bedrijf Hispacori uit. 

Op dit moment is de aanvoer van verse ananas laag in Costa Rica. Dit heeft te maken met de weersomstandigheden die grote gevolgen hebben gehad op de productie. "Er zijn kleinere volumes beschikbaar omdat het seizoen vertraging heeft opgelopen als gevolg van een gebrek aan zonuren gedurende deze periode. De Europese markt is momenteel zwak omdat er een groot aanbod aan seizoensfruit is. Importeurs kopen slechts kleine volumes van onze ananas is."

Sonia hoopt dat de aanvoer volgende maand weer zal groeien. "Wanneer er geen fruit voor verwerking wordt verkocht, hebben we een groter volume beschikbaar voor de verse verkoop en export. Op dit moment hebben we geen grotere volumes nodig maar we denken wel dat we deze binnen een paar weken aan zullen kunnen bieden. We verwachten dat de tweede helft van het jaar goed of in elk geval beter zal zijn. We werken voortdurend aan verbetering en het verkrijgen van alle benodigde certificaten, zoals Rainforest, GlobalGAP en Fairtrade. Op deze manier voegen we waarde toe aan ons fruit."Hispacori biedt zowel conventionele als biologische ananas aan. "Ik denk dat mensen zich steeds meer bewust worden van hun gezondheid en alles wat hiermee te maken heeft. De markt voor bio-ananas wordt dan ook steeds groter. Hij is nog niet enorm, omdat bio-ananas duurder is dan conventionele, maar er is zeker een groep die belangstelling heeft voor dit type fruit," legt Sonia uit. 
"Er zijn ook markten die een voorkeur voor ananas zonder kroon hebben, die wij al zes jaar lang leveren. Het voordeel van het importeren van kroonloze ananas is dat er twee stuks meer in een doos gaan. Een doos met ontkroonde ananas weegt rond de 14 kilo en één met gewone ananas 12 kilo. Er past op deze manier dus meer fruit in een container. Hoewel de kosten van ananas zonder kroon hoger zijn, zijn de importkosten lager wanneer men er grote volumes van importeert," legt Sonia uit. Costa Rica heeft toestemming om zijn ananas naar China te exporteren. "We exporteren nu nog niet naar China omdat we pas net toegang tot deze markt hebben. We proberen klanten te werven omdat de rederijen goede transittijden van 28 dagen aanbieden. Voor ons bestaan de nieuwe markten uit Rusland, Oekraïne en Arabische landen. Gezien het feit dat de haven van Rotterdam verzadigd is met veel verschillende fruitcategorieën, is het altijd interessant om naar nieuwe landen te gaan exporteren."Volgens Sonia staat ananas uit Costa Rica bekend om zijn hoge kwaliteit. "We zullen altijd concurrentie hebben van bijvoorbeeld Panama, Mexico, Ecuador en Colombia. We hebben echter voordeel van onze geografische ligging en gunstige klimaat, dat de kwaliteit van onze ananas ten goede komt. Het is prima om wat concurrentie te hebben omdat dit ons motiveert om onze kwaliteit te blijven verbeteren om onze positie als topleverancier te kunnen behouden," concludeert Sonia. 

Voor meer informatie:
Sonia Alvarado
Hispacori
Costa Rica
T: 506 2283 4340
E: salvarado@hispacori.com
www.hispacori.com

Publicatiedatum: 18-7-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: