Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Drie maanden Belgische druiven bij NV Lejeune

"Tegen importdruiven valt niet op te boksen"

Tholen - Het Belgische druivenseizoen is weer van start gegaan. Dit ziet er heel anders uit dan vroeger. Tegenwoordig duurt het seizoen van half juli tot half oktober. 25 tot 30 jaar geleden waren ze bijna jaarrond verkrijgbaar. Momenteel zijn de Ribier druiven op de markt. In augustus volgen de Leopold III en Muscat.

De Belgische groothandel Lejeune verkoopt al jaren Belgische druiven. Francis Charlier, de druivenspecialist bij het bedrijf, heeft ze zelf ook geteeld in het verleden. Hij geeft aan dat de kwaliteit dit jaar goed is. "Voor de eerste zien ze er mooi uit en ook het suikergehalte is prima. De Leopold zal toch altijd de keizer van de Belgische druiven blijven."



Oudere generatie haakt af

De meeste Belgische druiventelers zijn rond de 50 jaar of de 70 al gepasseerd. "Er komen de laatste jaren eigenlijk geen telers meer bij. De arealen zijn ook kleiner geworden. Er worden aan Lejeune alleen nog druiven geleverd die onder gestookt glas worden geteeld. Onder koud glas praktisch niets meer." Francis geeft aan dat hij als teler en handelaar topjaren heeft gekend. "Een mooi voorbeeld: In de jaren 70 tot 80 waren 12 maanden op de 12 Belgische druiven op de markt. Prachtig! In de jaren erna duurde het seizoen vaak van mei t/m februari. Er waren toen ook meer rassen. Nu worden met name de Ribier en Leopold nog geteeld. Ik verwacht dat Leopold nog wel een tijd geteeld zal worden, maar van Ribier zijn er nog maar enkele kwekers. Op den duur haken ze af. De jongere generatie is niet geïnteresseerd in druiventeelt. Dit is erg arbeidsintensief, het produceren van courgettes, tomaten en komkommers is blijkbaar makkelijker. Het beroep druiventeler is mogelijk ook niet zo aantrekkelijk meer."



Hoog

Hij geeft aan dat naarmate de import van druiven toenam, de teelt in België afnam. "Er is nu jaarrond concurrentie. Van overal in de wereld komen er druiven. 20 jaar geleden was Italië pas in september op de markt. Er valt niet tegenop te boksen. De prijs van Belgische ligt ook een stuk hoger. Vooral de eerste weken zitten we tegen de 20 euro aan in de verkoop vanwege het kleinere aanbod. Als augustus begint gaan de prijzen wel een paar euro naar beneden, maar vergeleken met import is dat nog steeds hoog."

Voor meer informatie:
Francis Charlier
Lejeune NV
Strijbroek 3 - magazijn 22/26
2860 Sint Katelijne Waver
T. + 32 (0)15 31 69 31
F. 32 (0)15 31 40 49
www.nvlejeune.be
info@nvlejeune.be