Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Erik Kieftenburg, Fruit Noordholland:

"Kunstmatig rijpen van Opal-pruimen verpest de markt"

Tholen - Het zomerfruitseizoen is in volle gang. Erik Kieftenburg van Fruit Noordholland geeft een update over het seizoen. "Kersen zijn er beperkt, we hebben hier maar een 50% oogst, maar die brengen wel goed geld op en zijn superlekker. Er is echt sprake van een tekort naar kersen."

Het tekort aan aardbeien neemt in Noord-Holland echter dramatische vormen aan. "Toen het hier 35 graden was, zijn veel bloemen verdroogd. De telers hier hebben dan ook gewoon geen oogst", vertelt Erik. Ook met de rode bessen is de oogst fors lager. "Na het slechte weer vorige week is er een hoop stuk gegaan. Met name in het zuiden van het land hebben slagregens huisgehouden. Hier hebben we vorige week weinig regen gehad en staat alles overkapt. Het aanbod is beperkt, maar gelukkig hebben we goede bessen uit de tunnels."

Kunst- en vliegwerk
De groothandel is gestart met het pruimenras Ontario. "We hebben nog geen Opal-pruimen hier. Ik zie ze al op veel plaatsen aangeboden worden, maar dat is geen reclame voor het product. Er vinden allemaal kunstmatige ingrepen plaats om de pruimen te rijpen, maar een Opal-pruim moet aan de boom rijpen en in je hand vallen, dan heb je de meest fantastische pruimen. Al dat kunst- en vliegwerk verpest het voor de rest. Nu is de oogst niet zo groot, dus ik verwacht een goede markt als we straks de eerste aanvoer boomgerijpte Opal krijgen."

"Hetzelfde zag je andere jaren met de Delcorf-appel gebeuren. Die zijn het qua smaak of kleur net niet en dat moet je net niet hebben bij aanvang van het seizoen. Gelukkig hebben we nu nog een goede kwaliteit hardfruit van de oude oogst. De Elstar is dit seizoen mooi uitgesmeerd en de goede gaan nog vlot weg met prijzen rond de euro. Ook voor Conference-peren zijn de prijzen nog goed. Ik verwacht een prima overgang naar het nieuwe seizoen. Alleen voor de Jonagold zullen we nog even ons best moeten doen, want daar zitten er nog even wat meer van", besluit de handelaar.

Voor meer informatie:
Erik Kieftenburg
Fruit Noordholland BV
Groothandelsmarkt 2
1681 NN Zwaagdijk
fruitnhbv@zonnet.nl
www.mjpronk.nl

Publicatiedatum: 18-7-2017
Auteur: Izak Heijboer
Copyright: www.agf.nl

  

Reacties:


Natuurlijk zullen er telers zijn die hun Opal kunstmatig willen rijpen om vroeg te zijn maar ik kan u melden dat wij al een week heerlijke boomrijpe Opalpruimen verkopen. al zijn het kleine hoeveelheden wij willen ze de consument niet onthouden.
Opal teler, Betuwe - 18-7-2017 15:44:33


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: