Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




Watermeloenenimporteur Patrick de Roeck

"Lekker weer kan concurrentie watermeloenen niet compenseren"

Tholen - "Dit seizoen gaat niet zo goed als de andere seizoenen", zegt watermeloenenimporteur Patrick de Roeck van De Roeck en Zonen. "Het gaat niet slecht, maar de prijzen zijn gewoon niet zo goed. De lage prijzen zie je niet alleen bij de Sucre-watermeloenen die wij hebben, maar ook bij andere soorten groenten en fruit. Het kost allemaal niets, het wordt bijna gratis weggegeven."


De watermeloenen van De Roeck en Zonen.

Concurrentie
Het bedrijf uit Brussel, is volgens de importeur de grootse speler van watermeloenen op de Belgische markt. Per week kopen zij ongeveer 100-150 ton Sucre-watermeloenen in, die zo goed als allemaal naar de Belgische groothandel gaan. De reden dat het dit jaar minder gaat dan voorgaande jaren, is te wijten aan de toenemende concurrentie. "Onze Sucre-watermeloenen importeren wij uit Spanje", zegt Patrick. "De laatste jaren wordt het lastiger door landen als TunesiŽ, Marokko en Griekenland die ook watermeloen hebben. Vroeger was de kwaliteit van die meloenen wat slechter, al wordt het steeds beter. Daar hebben wij dan ook last van. Door die concurrentie ligt de prijs nu op 0,80-0,90 euro per kilo en dan zitten wij nog aan de hoge kant. Op de markt is de prijs per kilo zelfs maar 0,50 euro."
 
Lekker weer helpt niet
Hoewel lekker weer en watermeloenen meestal hand in hand gaan, gaat dat volgens Patrick deze keer niet op. "Vrijdag wordt er bijvoorbeeld 30 graden voorspeld", gaat Patrick verder. "Dan zou je verwachten dat mensen aan de watermeloenen zouden gaan, maar dat is dus niet het geval. Hoewel het watermeloenenseizoen van mei tot en met augustus loopt, verwacht ik niet dat het nog zal aantrekken. We doen ons best, maar meer kunnen we natuurlijk niet doen. Een slecht jaar is nog geen slecht leven."


De grote watermeloenvarianten van 4 ŗ 5 kilogram.

Merk is belangrijk
Wat betreft de consumptie van de Sucre-watermeloenen in BelgiŽ, zit er volgens de importeur een verschil tussen de Belgische markt en de buurlanden van BelgiŽ. "Wij zijn denk ik de grootste importeurs op het gebied van de Sucre-watermeloenen, omdat de Belgen nog veel waarden hechten aan merken", zegt hij. "Op het gebied van andere soorten groenten en fruit is dat denk ik ook zo. In Nederland en Duitsland is dat anders. Daar is een watermeloen gewoon een watermeloen en zijn merken minder belangrijk."
 
Klein maar fijn
Een trend die Patrick steeds meer ziet, is dat mensen op zoek zijn naar kleinere formaat watermeloenen. "De grote watermeloenen wegen zo'n 4-5 kilogram. Dat is voor sommige mensen veel te groot. Probeer die maar eens in je boodschappentas te stoppen", zegt hij. "De kleinere soorten wegen slechts 2 kilogram. Ongeveer 20 tot 25 procent van ons assortiment is van kleiner formaat. Wel is het zo dat de smaak van de grotere meloenen momenteel nog iets zoeter is dan de kleine variant, al zal dat een kwestie van tijd zijn dat zij gelijk smaken."
 
Voor meer informatie:
Patrick de Roeck
Nv E De Roeck en Zonen
Werkhuizenkaai 112-154
Mag 50-52
1000 Brussel
T: + 32 - 2242 6220

Publicatiedatum: 14-7-2017
Auteur: Joost Verdult
Copyright: www.agf.nl

 



 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: