Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Kan bessenseizoen vervroegen"

Delphy start proef met Honingbes

Delphy is op de proeftuin nieuwe gewassen op Proefboerderij Rusthoeve gestart met een rassenproef bij het nieuwe gewas Honingbes, een nog vrij onbekende bessensoort die afkomstig is uit noordelijke streken in Europa en Rusland/Siberië. Ze is onder meerdere namen terug te vinden in de literatuur en op internet (Blauwe honingbes, Siberische blauwe bes, Haskap).

De honingbes kan het bessenseizoen van verse bessen vervroegen, doordat ze al vanaf midden mei rijpe bessen kunnen geven. De bessen zijn donkerblauw, zacht met bijna onmerkbare zaadjes in en hebben, bij volle rijpheid een zoete smaak die aan blauwe bessen doet denken. De bessen zijn langgerekt en variëren in vorm van ovaal tot tonvormig en kunnen tot 4 centimeter lang worden.

Vanuit diverse plaatsen zijn rassen verzameld. Deze rassen worden vergeleken op teeltwijze en opbrengstpotentie. Honingbes is zowel machinaal als handmatig te oogsten, beide mogelijkheden worden getest.

Zodra de eerste resultaten bekend zijn, zullen deze worden gedeeld met de doelgroep.
Dit product mag, volgens de officiële wetgeving, echter nog niet worden verhandeld worden in Europa. Het areaal in Europa is wel sterk groeiende, met name in Polen.

Bron: Delphy
Publicatiedatum: