Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
"Kan bessenseizoen vervroegen"

Delphy start proef met Honingbes

Delphy is op de proeftuin nieuwe gewassen op Proefboerderij Rusthoeve gestart met een rassenproef bij het nieuwe gewas Honingbes, een nog vrij onbekende bessensoort die afkomstig is uit noordelijke streken in Europa en Rusland/SiberiŽ. Ze is onder meerdere namen terug te vinden in de literatuur en op internet (Blauwe honingbes, Siberische blauwe bes, Haskap).

De honingbes kan het bessenseizoen van verse bessen vervroegen, doordat ze al vanaf midden mei rijpe bessen kunnen geven. De bessen zijn donkerblauw, zacht met bijna onmerkbare zaadjes in en hebben, bij volle rijpheid een zoete smaak die aan blauwe bessen doet denken. De bessen zijn langgerekt en variŽren in vorm van ovaal tot tonvormig en kunnen tot 4 centimeter lang worden.

Vanuit diverse plaatsen zijn rassen verzameld. Deze rassen worden vergeleken op teeltwijze en opbrengstpotentie. Honingbes is zowel machinaal als handmatig te oogsten, beide mogelijkheden worden getest.

Zodra de eerste resultaten bekend zijn, zullen deze worden gedeeld met de doelgroep.
Dit product mag, volgens de officiŽle wetgeving, echter nog niet worden verhandeld worden in Europa. Het areaal in Europa is wel sterk groeiende, met name in Polen.

Bron: Delphy

Publicatiedatum: 14-7-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: