Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Servische frambozenmarkt keldert

In 2015 was ServiŽ 's werelds grootste frambozenproducent. In dit jaar exporteerde het land 100.000 ton en liet het voormalige marktleiders zoals Polen en Chili achter zich. Aleksandar Jovanovic van Aleksandar International vertelt dat de vraag sindsdien gekelderd is omdat vorig jaar een paar Servische telers hun frambozen gemengd hebben met Poolse frambozen van mindere kwaliteit. "Het is zo jammer dat de malafide praktijken van een aantal producenten de totale sector benadeeld hebben. Het koude weer en de vorst zorgden dit jaar al voor een moeilijk seizoen, waarbij de verliezen in de frambozensector op 40% worden geraamd," vervolgt Aleksandar. 

Aleksandar International teelt uitsluitend de rassen Meeker en Willamette omdat de producent van mening is dat Polka en Polana niet dezelfde kwaliteit opleveren. "Meeker en Williamette hebben droog vruchtvlees en dat is belangrijk voor de productie. Daarbij hebben ze ook betere smaakeigenschappen en is het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen bij deze rassen vrijwel overbodig. Naast de keuze voor de geschikte rassen, beschikt ServiŽ volgens kenners ook over optimale omstandigheden om frambozen van hoge kwaliteit te produceren. De hoge dagtemperaturen en de koele nachttemperaturen zorgen dat de planten kunnen 'rusten' waardoor de organische verbindingen die tijdens de fotosynthese worden gevormd, behouden blijven," legt Aleksandar uit. 

Omdat de producent ook fruitplanten kweekt, zijn alle frambozenplanten uit eigen virusvrije kwekerij afkomstig. Naast frambozen, biedt het bedrijf ook diepvries morellen, bramen, pruimen en blauwe bessen. 80% van de planten die de kwekerij produceert, worden naar landen zoals Rusland, ItaliŽ en AlbaniŽ geŽxporteerd."Er zijn de laatste tijd veel onderzoeken gewijd aan de heilzame eigenschappen van frambozen. Volgens sommige wetenschappelijke studies zou het fruit een remmende werking hebben op een aantal vormen van kanker, waaronder long-, mond-, slokdarm, vaat-, prostaat- en baarmoederhalskanker," aldus Aleksandar. 


Voor meer informatie:
Aleksandar Jovanovic
Aleksandar International
Tel:  +381628644725
Email: info@aleksandarinternational.com  
www.aleksandarinternational.com

Publicatiedatum: 14-7-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: