Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Jos Claes, New Green:

"Ik vrees voor zelfmoorden in de fruitteeltsector"

Tholen - Bij veel fruittelers staat het water tot aan de lippen. Jos Claes, ondervoorzitter van producentenorganisatie 'New Green' ziet het somber in als de situatie zich zo voortzet zoals het nu is. "Met ongeveer driekwart van de fruittelers gaat het slecht. Velen weten niet hoe vreselijk de situatie is. Je ziet echt bij sommige producenten de gezondheid verslechteren en vellen zijn pessimistisch. We moeten niet dramatiseren, maar wel realistisch zijn. Ik vrees voor zelfmoorden of andere wanhoopsdaden in de sector als er niet dringend compensaties komen."


De meeting gisteren

Bezoeken
Hij bezocht gisteren samen met andere mensen uit de sector het Europees Parlement. Sinds de Russische boycot - nu bijna drie jaar geleden - is het bergafwaarts gegaan in de sector. Het actiecomité 'Politiekers geef ons Rusland terug' was gisteren samen om de situatie te evalueren met het Europarlementslid Hilde Vautmans (Open Vld, Alde) Ze bezochten de liberale fractieleider van het Europees Parlement, Guy Verhofstadt en de voorzitter van het Europees Parlement, Antonio Tajani.

Reserves en gelden zijn op
Jos vervolgt: "Ook het rampenfonds laat op zich wachten. Het ziet er niet rooskleurig uit. Iedereen reageert daar anders op, maar feit is dat velen in de miserie zitten. De reserves en gelden zijn op." Ook voor komend seizoen zijn er zorgen. "Er zijn nu telers aan het dunnen om de slechte kwaliteit te verwijderen. Dit jaar viel het met kersen tegen, maar ook appelen worden veel minder verwacht. En wat gaan de peren geven?"

Actieplan
Hij spreekt de hoop uit dat het actieplan dat deze week is opgezet voor de hardfruitsector gaat werken. "Wij hopen dat dit plan zo snel mogelijk wordt omgezet in actie en dat er snel zal worden betaald zodat telers iets terug in handen hebben. Als het dit jaar niet oplost wordt het misschien een serieus drama. En niet alleen de fruitteeltsector leidt eronder, maar elke nevensector ook. De machines, de toeleveranciers, ze merken het allemaal."

Publicatiedatum: 13-7-2017
Auteur: Gertrude Snoei
Copyright: www.agf.nl

  

Reacties:


Er lopen in West Europa met name in Nederland teveel ambtelijke kneuzen rond die doormiddel van regelgeving alles naar de klote helpen. Het beste voorbeeld is meneer Timmermans, nu Europarlementarier destijds een wit voetje haalde bij de nabestaanden van MH 17 slachtoffers door de Russen te gaan boycotten. Het leek met alle respect naar deze nabestaanden, begrijp mij goed een goede daad. Echter waarom liet deze man het wel toe dat de wedstrijd van Ajax tegen Krasnodar wel door kon gaan?????? Voetbal schijnt belangrijk te zijn en het bedrijfsleven niet.
Debby, Leidschendam - 26-7-2017 18:23:33


Je moet je niet aanstellen en het is bedrijfsrisico vertelde men mij bij de Nederlandse regering toen ik 400 mensen moest ontslaan en mijn bedrijf sluiten vanwege de sancties vanuit de EU in Brussel tegen Rusland. Van beroep ben ik Touroperator en verkocht volledige vakanties naar Krim aan alle nationaliteiten in de wereld. Voor de tuinbouw stond de EU klaar met een bak geld toen Rusland reageerde met sancties voor ons echter was er niets. Tevens heeft Oekraiene de banken gesloten met medeneming van al mijn tegoeden, miljoenen euro's. Weg is weg en ook daar geen hulp vanuit Brussel of Den Haag. Zelfmoord is dus niet nodig want het kan altijd erger en de EU en Nederlandse regering doen die handeling wel voor je. Je hoeft er zelf helemaal niets voor te doen..
Robin Dolstra, Sevastopol - 13-7-2017 22:12:33


En in nederland gebeurt helemaal niks.Waar melkveehouders actie voeren brabantse boeren actie voeren.En strijden voor een eerlijke boterham. Durfen fruittelers de mond niet open te maken. de belangen behartigers en politiek lachen zich kapot. En zorgen dat er nog wel wat meer regeltjes bij komen .Hier in de omgeving zijn genoeg hardwerkende fruittelers afgelopen jaren gestopt dan wel ingekrompen met hun bedrijf. Martien Tielen.
Martien Tielen, Sevenum - 13-7-2017 19:49:08


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: