Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Piet Meerkerk, Special Fruit:

"Groei in bio blauwe bessen sneller dan conventioneel"

Sinds enkele Jaren is Piet Meerkerk een vaste waarde bij Special Fruit. Je herkent hem aan zijn aanstekelijke lach en zijn eeuwige zoektocht naar blauwe bessen over de hele wereld. Binnen Special Fruit is Piet verantwoordelijk voor de aankoop van (biologische) blauwe bessen, wat hem bij uitstek geschikt maakt om enkele vragen te beantwoorden.



Heb je het gevoel dat de vraag naar biologische blauwe bessen toeneemt?
Met name de laatste 3 jaar zien we een duidelijke groei in de consumptie van biologische blauwe bessen. De voornaamste reden is de consument die steeds kritischer kijkt naar het gebruik van pesticides in de landbouw. Daarnaast zijn blauwe bessen enorm gestegen in populariteit de laatste jaren. De totale consumptie neemt elke jaar opnieuw toe en dat is tegelijk winst voor de biologische groeimarkt. We bemerken zelfs dat deze markt sneller groeit dan de conventionele markt.

Welke variëteit springt er momenteel uit en waarom?

Eigen roem stinkt natuurlijk maar onze eigen blauwe bessen van ons Portugees bedrijf Mirtisul zijn van zeer goede kwaliteit. Elke variëteit smaakt weer iets anders maar smaak is vooral persoonlijk. Zelf geef ik de voorkeur aan de variëteit Duke maar deze variëteit is niet geschikt om in Portugal te kweken. Het is wel een ideale variëteit om in Noord Europa te kweken. We werken momenteel aan de biologische variant van Duke samen met één van onze Nederlandse telers.

Hoe zij jij de evolutie in de blauwe bessen markt?
Ik ben er van overtuigd dat deze positieve ontwikkeling in de biologische voeding een trend is en geen hype.

Hoe onderscheid de biologische blauwe bes zich van de conventionele blauwe bes?
Het grootste verschil is uiteraard dat ze biologisch geteeld worden, dus zonder het gebruik van chemische pesticides. Wij gebruiken alleen organische meststoffen.
Het merendeel van onze biologische blauwe bessen komt van Mirtusul.

Welke variëteiten telen zij?

Zij kweken 5 verschillende variëteiten biologische blauwe bessen, allemaal Southern Highbush blauwe bessen zoals Sharp Blue, Misty, O'Neill,…
De oogst start in mei en gaat door tot begin juli. Hun gemiddelde jaarlijkse productie van blauwe bessen is ongeveer 160 ton. We hebben ook ngo een leverancier in Noord Duitsland die oogst van juli tot eind september.

Uit welke landen haal je je biologische blauwe bessen?

Om een jaarrond aanbod biologische blauwe bessen te hebben halen we ze van over de hele wereld. We beginnen het jaar met bessen van Chili, daarna komen Spanje en Portugal. Tijdens de zomer krijgen we ze uit Duitsland en in de herfst nemen Zuid Afrika en Chile weer over.

Waarom gelooft Special Fruit in biologische groenten en fruit?

"Wij geloven in de ontwikkeling van het biologisch segment: wij zien het als een waardevolle aanvulling op ons assortiment. Wanneer we zowel het milieu als jouw gezondheid kunnen helpen, waarom zouden we dat niet doen?
Wij zien een duidelijk evolutie in de vraag naar voedsel dat "vrij is van". Consumenten zijn zich bewuster van de producten die zij kopen dus is het logisch voor ons als leverancier van verse voeding dat wij deze trends volgen en de aandacht geven die zij verdienen!"

www.specialfruit.be

Publicatiedatum: