Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Zwitserse teelt getroffen door hagelschade

Zwitserland werd dit weekend getroffen door een hevige onweersbui en hagel. Dit werd veroorzaakt door de hittegolf in juni. De regio's rond La Sarraz en Yverdon in Vaud, Bielersee en de regio Biel, Bernese Seeland en het Mittelland tussen Niederbipp en Lenzburg zouden het meest getroffen zijn. Volgens Zwitserse verslagen hebben de teelten schade geleden onder de storm. Experts willen pas de komende dagen de exacte schade gaan meten. 

Een contactpersoon bij Swisscofel zei dat de totale schade van deze schade minimaal is. Hij verwacht dat de de verliezen hoogstens 3-4% zullen zijn, hoewel het nog te vroeg is om dit met zekerheid vast te stellen. De contactpersoon: "De storm van een paar dagen geleden heeft slechts 4 of 5 telers geraakt. De sla, de aardbeien en de appelen zijn aangetast, maar niet zo heel erg. Het grootste probleem is nog steeds de vorst in april. Toen hadden we twee erg koude nachten, wat een verlies van 30-40% veroorzaakt heeft. We moeten wachten en dan zullen we zien wat er de komende twee maanden zal gebeuren."

De totale kosten van de schade die is aangericht door de vorst in april, kan meer dan 100 miljoen Zwitserse Frank (ongeveer €91 miljoen) bedragen. Dit blijkt uit een raming van de Swiss Fruit Association (SOV). Hubert Zufferey van Fruit-Union Suisse verwacht dat de schade van de appelboomgaarden neerkomt op 42 miljoen Frank (ongeveer €38 miljoen). De kersentelers zien dit jaar een verlies van 25 miljoen Frank (ongeveer €23 miljoen). De oogst zal naar verwachting slechts een vierde van de normale grootte opleveren. 


Publicatiedatum: 13-7-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: