Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Exporteur: "De Russische markt is een puinhoop."

Grote aanvoer en felle concurrentie bemoeilijken Zuid-Afrikaans citroenenseizoen

Zuid-Afrika maakt een moeilijk citroenenseizoen mee. Eťn exporteur omschreef de Russische markt zelfs als 'een puinhoop'. 

In de Westkaap, het op twee na grootste productiegebied in het land, probeert een aantal exporteurs te Russische markt te vermijden en exporteert liever naar de EU (omdat Citrus Black Spot geen beletsel meer vormt), de Verenigde Staten of het Midden-Oosten. De export is niet gebaat bij de koers van de rand, die ondanks de politieke onzekerheid opvallend sterk blijft. Ook in de EU waren de omstandigheden alles behalve ideaal omdat de Spaanse volumes Verna citroenen langer op de markt bleven, en voordeel hadden van de kortere transittijden. ALG Estates exporteert zijn citroenen naar Europese retailprogramma's, waar de gevolgen van de langere beschikbaarheid van Spaanse citroenen ook enigszins merkbaar waren, hetgeen de prijzen onder druk zette," legt marketingmanager Hendrik Warnich uit

"Het seizoen ging van start met hoge prijzen maar daarna kelderden de prijzen op de Russische markt als gevolg van overaanbod en de concurrentie uit Zuid-Amerika," vertelt Stephen Paulsen van Emex International, een bedrijf dat vooral citroenen uit de provincie Limpopo vermarkt, waar het seizoen nu op zijn einde loopt. De volumes in Hoedspruit hebben zich hersteld na de verwoestende hagelschade aan de sector in 2015. 

Pierre Hough van Goede Hoop Citrus in Citrusdal legt uit dat zijn bedrijf telers niet aanraadt om in nieuwe citroenboomgaarden te investeren. "Het risico is te groot gezien de grote volumes die verwacht worden. Citroenen vormen dan ook minder dan 10% van onze totale productie. We exporteren naar Europa, het Midden-Oosten maar niet naar Rusland."

Dit seizoen in de Oostkaap de drijvende kracht achter de Zuid-Afrikaanse citroenexport en in deze regio worden de grootste volumes geproduceerd. SRCC (Sundays River Citrus Company) directeur, Hannes de Waal, verwcht de grootste aanvoer in week 36. Bovendien zal het seizoen een maand eerder dan gebruikelijk eindigen. 

Gezien de lagere Navelproductie in de Oostkaap was er meer tijd om citroenen te plukken. De Waal merkt op dat de pluk de laatste twee tot drie weken vertraagd is maar omdat citroenen, in tegenstelling tot grapefruit, niet in de bomen kunnen blijven hangen, is het moeilijk om de volumes gelijkmatig te spreiden. 

"Het was een wisselend seizoen maar het blijft een basisproduct en dat is nu eenmaal onderhevig aan een productcyclus. Vanwege de vele nieuwe boomgaarden die nog niet geregistreerd zijn, hebben we nog geen exacte cijfers maar we zullen op een bepaald moment wakker geschud worden, wanneer blijkt dat de volumes te groot zijn. Tien jaar geleden stond de citroensector er niet goed voor maar sinds 2008 is de wereldwijde afzet van citroenen enorm gestegen. Er kan nog steeds veel meer gedaan worden om de consumptie van citroenen op de binnenlandse en internationale markt te promoten, evenals op het gebied van onderzoek naar de heilzame eigenschappen van dit product. We voelen ons bevoordeeld omdat we veel doen om de zelfstandigheid van onze telers te bevorderen en daarnaast ook een goed product leveren. Ik zeg vaak tegen telers: "bouw reserves op want je moet er altijd op voorbereid zijn om je aan te passen."

Hij voegt er aan toe dat het een goed vooruitzicht is dat de Amerikaanse markt in de toekomst open zal gaan voor de hele Zuid-Afrikaanse citroensector. 

Voor meer informatie:
Hannes de Waal
Sundays River Citrus Company
Tel: +27 42 233 0320

Hendrik Warnich
ALG Estates
Tel: +27 22 921 3439

Stephen Paulsen
Emex International
Tel: +27 21 554 0522

Pierre Hough
Goede Hoop Citrus
Tel: +27 22 921 8129

Publicatiedatum: 13-7-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: