Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Afrikaanse citrusteler heeft 28% hogere opbrengst dankzij netten

De Zuid-Afrikaanse citrusteler Habata Agri heeft een flink bedrag gestoken in netten en deze investering lijkt zich nu al terug te verdienen. "In 2015 besloten we citrusnetten te installeren en sindsdien is ons verhandelbaar volume beduidend gegroeid," vertelt Gary Webb van Habata. 



Webb vertelt dat op de teeltlocaties in Addo en Kirkwood het percentage verhandelbaar fruit onlangs 98% bedroeg. "Zonder de netten lag dit percentage over het algemeen rond de 70%."

Momenteel heeft Habata zo'n 50 hectare overdekt met netten op zijn plantages in Sundays River Valley en 27 hectare in Le Grand Chasseur, in de Westkaap. Webb vertelt dat het de bedoeling is om dit de komende vijf jaar naar 100 hectare uit te breiden. 

Naast de hoge kosten, is het aanbrengen van de netten ook een tijdrovende klus. De netten kosten ongeveer €12.865 per hectare en de installatie neemt ongeveer één maand in beslag.

Webb legt uit dat de harde wind en de brandende zon de belangrijkste redenen waren om netten te installeren. "De Oostkaap is een winderige regio en op deze manier kunnen we ons citrus beschermen en onze productie verhogen."

De netten bieden bovendien bescherming tegen vogels en ook dit aspect draagt volgens Webb bij aan het grotere verhandelbare volume. Een ander bijkomend voordeel is dat er soorten geteeld kunnen worden die van nature minder goed gedijen in deze regio, waardoor de mogelijkheid ontstaat om in de toekomst nieuwe producten te introduceren. 

De netten beperken ook het waterverbruik en dat is volgens Webb een groot pluspunt in een regio die geteisterd wordt door ernstige watertekorten. "De netten houden het water vast en dit zorgt voor een hogere vochtigheid zodat er minder geïrrigeerd hoeft te worden."



Voor meer informatie:
Tel: +27 078 210 2597
habata.co.za
Publicatiedatum: