Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Afrikaanse citrusteler heeft 28% hogere opbrengst dankzij netten

De Zuid-Afrikaanse citrusteler Habata Agri heeft een flink bedrag gestoken in netten en deze investering lijkt zich nu al terug te verdienen. "In 2015 besloten we citrusnetten te installeren en sindsdien is ons verhandelbaar volume beduidend gegroeid," vertelt Gary Webb van Habata. Webb vertelt dat op de teeltlocaties in Addo en Kirkwood het percentage verhandelbaar fruit onlangs 98% bedroeg. "Zonder de netten lag dit percentage over het algemeen rond de 70%."

Momenteel heeft Habata zo'n 50 hectare overdekt met netten op zijn plantages in Sundays River Valley en 27 hectare in Le Grand Chasseur, in de Westkaap. Webb vertelt dat het de bedoeling is om dit de komende vijf jaar naar 100 hectare uit te breiden. 

Naast de hoge kosten, is het aanbrengen van de netten ook een tijdrovende klus. De netten kosten ongeveer €12.865 per hectare en de installatie neemt ongeveer één maand in beslag.

Webb legt uit dat de harde wind en de brandende zon de belangrijkste redenen waren om netten te installeren. "De Oostkaap is een winderige regio en op deze manier kunnen we ons citrus beschermen en onze productie verhogen."

De netten bieden bovendien bescherming tegen vogels en ook dit aspect draagt volgens Webb bij aan het grotere verhandelbare volume. Een ander bijkomend voordeel is dat er soorten geteeld kunnen worden die van nature minder goed gedijen in deze regio, waardoor de mogelijkheid ontstaat om in de toekomst nieuwe producten te introduceren. 

De netten beperken ook het waterverbruik en dat is volgens Webb een groot pluspunt in een regio die geteisterd wordt door ernstige watertekorten. "De netten houden het water vast en dit zorgt voor een hogere vochtigheid zodat er minder geïrrigeerd hoeft te worden."Voor meer informatie:
Tel: +27 078 210 2597
habata.co.za

Publicatiedatum :Ook onze agf-nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018