Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Vraag overtreft aanbod bij start Hollands blauwebessenseizoen

Sil Moonen: "Met deze prijzen blijft de koelcel leeg"

Tholen - Het Hollandse blauwebessenseizoen is onder prima marktomstandigheden gestart. "De markt overtreft het aanbod. Dit heb ik aan al die jaren bij de start van het seizoen nog nooit meegemaakt. De landen die voor ons produceren hebben, net als wij, last gehad van vorstschade en daardoor zijn er geen voorraden en starten we op een lege markt", vertelt teler Sil Moonen van Berryfarm.nl, die blauwe bessen teelt in Drenthe en Limburg en begin deze maand met de eerste vroege soorten op de markt kwam.


Deze koelcellen heeft Moonen pas gebouwd om extra volume te bewaren. Het project is gerealiseerd door Voets en Donkers koeltechniek.

"De tekorten zijn zo groot dat er zelfs blauwe bessen worden ingevlogen uit de Verenigde Staten, maar volgens mij houden ze zich daar aardig aan het advies van Trump om het beste in eigen land te houden, want kwalitatief vormt het geen enkele concurrentie", vertelt Sil. "Overigens zijn ook de volumes in Nederland een stuk lager. Door het extreem warme weer zijn, zeker veel vroege soorten, noodrijp geworden."

Hij richt zich met zijn blauwe bessen puur op de Engelse markt, maar is momenteel niet eens in staat zijn klanten de gevraagde volumes te leveren. "Normaal gaan we de bessen gelijk in de koelcel zetten, maar met deze prijzen blijft de koelcel leeg. Dat kan later in het seizoen nog weleens gaan leiden tot extreme tekorten, de vraag is of we in september dan nog wel bessen hebben."

Ging de bessenconsumptie in de afgelopen jaren in één rechte lijn omhoog, inmiddels is volgens Sil de rem in de groei wel ingezet. "De retailverkopen namen jaarlijks met 20% toe, maar vorig jaar lag die groei rond de 12%. Ik verwacht dat we het plafond wel een keer gaan bereiken." Een andere uitdaging is het vinden van genoeg seizoensarbeiders om de bessen te plukken. "De economie draait zo goed dat mensen veel alternatieven hebben. Ik vraag me af waar we al de handjes vandaan krijgen."

Voor meer informatie:
Sil Moonen
Berryfarm.nl
Mortel 27
6088 AH Roggel
T: 0475-494727
F: 0475-491461
M:06 532 88 523
sil@silmoonen.nl

Publicatiedatum: 13-7-2017
Auteur: Izak Heijboer
Copyright: www.agf.nl

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: