Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Duitsland: schade bio-aardappelen door hevige regen en coloradokevers

Met name in Noord-Duitsland, het grootste teeltgebied van biologische aardappelen in Duitsland, ontstond er door hevige regenval met meer dan 100 liter per vierkante meter binnen enkele uren aanzienlijke schade. Tegelijkertijd is de coloradokever in opmars, die met name verzwakte planten aantast, meldt de Duitse Bio Kartoffel Verein (BKE-Verein).

De weinige biologische middelen die tegen deze kever ingezet kunnen worden, zoals bijvoorbeeld olie van de neemboom, zijn zo goed als uitverkocht. Wanneer de coloradokever erin slaagt om zich te vermeerderen, worden er binnen korte tijd meerdere hectares kaal gevreten en deze groeien vervolgens niet meer verder. Op dit moment zijn de latere rassen grotendeels nog zeer klein, ze zouden nog minstens drie weken moeten groeien om een goed verkoopbare oogst te bereiken.


Foto: BKE-Verein

"Momenteel is er een samenspel van verschillende factoren die een positieve ontwikkeling van de biologische aardappelen in gevaar brengt. Na de late vorst was het in veel regio's erg warm en te droog, vervolgens kwam de hevige regenval en nu ook nog de coloradokever", beschrijft Monika Tietke van de Bio Kartoffel Verein de huidige situatie.

Met deze ontwikkeling verandert de situatie op de Duitse biologische aardappelmarkt wezenlijk. Nog één week geleden hadden we voor korte tijd een overaanbod op de markt, dit zorgde in de handel voor irritatie. Voor de komende weken staan er alleen nog importhoeveelheden in een hoeveelheid die te overzien is ter beschikking. Over het algemeen zijn deze contractueel gebonden. In de teeltgebieden van vroege aardappelen, zoals bijvoorbeeld de Pfalz, begint nu de hoofdoogst. Tot nu toe is er sprake van een gemiddelde oogst, het areaal hier bedraagt echter slechts circa 5% van het totale Duitse biologische aardappelareaal. Er is veel vraag naar de beschikbare aardappelen en ze zijn voor het grootste deel ook al verkocht. Hierdoor valt de druk op de markt weg. Voor de navolgende hoofdoogst in de andere regio's hebben de eerste grote telersverenigingen duidelijk hogere prijzen genoteerd, aangezien de vraag naar Duitse biologische aardappelen nog steeds ongebroken is.

Publicatiedatum: 13-7-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: