Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Limes

"Je zou denken dat iedereen tevreden is met €11,50 per doos"

Het warme weer in Europa heeft de afzet van limes goed gedaan maar dit is niet voor alle importeurs even gunstig, vooral niet voor degenen die werken met langlopende contracten. 

"Wanneer er een sterke vraag is en de prijzen stijgen, is dat niet goed voor ons," legt Rob Cullum van het Britse importbedrijf Pacific Produce uit. "Niemand is gebaat bij een piekende vraag. Je zou denken dat iedereen tevreden zou zijn met een prijs van €11,65 per doos, maar om deze prijs in stand te houden, lijdt er wel iemand verlies. De retailprijs van limes varieert gedurende het jaar nauwelijks op de Britse markt, dus pieken in de marktprijs komen niet tot uitdrukking in de prijzen in het winkelschap."Rob legt uit dat limes een erg moeilijk product zijn met een wisselende aanvoer, waardoor de markt moeilijk te voorspellen is. "Momenteel is de productie in Mexico minder groot dan verwacht en komt de nieuwe oogst in Brazilië er aan nadat er zes maanden lang limes van middelmatige kwaliteit zijn aangeleverd. Het valt dan ook te verwachten dat ze hogere prijzen zullen vragen. 

Toen het fruit in slechte conditie aankwam, kregen ze te maken met schadeclaims. Nu zien ze de dat de markt aantrekt en is er fruit van goede kwaliteit beschikbaar dat hogere prijzen op kan brengen. Dit in combinatie met de kleinere aanvoer uit Mexico en goede omstandigheden op de Amerikaanse markt, wat een voor de hand liggend alternatief is. 

Er zijn ook andere landen die limes exporteren maar deze beschikken over onvoldoende volumes om de vraag te dekken nu de belangrijkste producenten niet produceren. "Zo hebben we een groot teeltbedrijf in Guatemala waar zowel de volumes als kwaliteit de laatste jaren verbeterd zijn. Uiteraard zal iedere nieuwe exporteur met dezelfde soort vraag- en aanbodproblemen te maken krijgen als de grote twee (Brazilië en Mexico)," legt Rob uit. 

"Wanneer de prijzen zoals nu zijn, komt iedereen om de hoek kijken en dat maakt de situatie er alleen maar erger op. Ook handelaren die in andere landen inkopen, proberen naarstig fruit in te kopen. Deze handelaren leveren doorgaans geen limes en voldoen mogelijk niet aan de standaarden. Zo kan het gebeuren dat er fruit geëxporteerd wordt dat niet aan de kwaliteitscriteria voldoet en daar wordt dan weer iemand de dupe van. Dit leidt ertoe dat de markt instort en op die manier worden er nog veel meer mensen gedupeerd."

De prijzen voor limes kunnen zeer extreem zijn, het ene moment kosten ze €1,12 per doos en dan weer €11,65," vervolgt Rob. "Het moeilijk te voorspellen en het fruit kan niet worden opgeslagen dus men kan geen voorraad aanleggen."

Peru is geen wereldspeler op de limesmarkt maar het land kan wel 12 maanden per jaar limes produceren. Het volume dat Peru naar Europa exporteert is echter een druppel op een gloeiende plaat wanneer men dit vergelijkt met landen zoals Brazilië dat in één week tijd meer limes exporteert dan Peru in een heel jaar. Peru produceert echter wel grote volumes Sutil limes die gebruikt worden voor de bereiding van ceviche maar deze limes zijn klein en bevatten veel pitten. Daarnaast zijn ze zuur en kort houdbaar waardoor ze ongeschikt zijn voor de Europese markt. Peru exporteert hier wel kleine volumes van naar Tahiti maar deze tak van export staat nog in de kinderschoenen. Chili importeert grotere volumes aangezien de transitotijd veel korter is en dit type limes goed geaccepteerd wordt op de Chileense markt. 

Rob verwacht dat het tekort nog zeker 4 tot 5 weken aan zal houden. Na 3 weken van hoge prijzen, zal de afzet nu echter gauw dalen. Door het mooie weer zal de vraag nog even op peil blijven maar deze zal ongetwijfeld weldra af gaan vlakken. 
"Mensen vervangen limes door citroenen waar dat mogelijk is. Zo zullen cateraars hun limes achterhouden voor het bereiden van mojito´s en niet gebruiken in Gin/Tonic of cola."

"De prijs van citroenen is bij lange na zo hoog niet als vorig jaar rond deze tijd, wat te danken is aan de grotere aanvoer op het noordelijk halfrond en de hogere productie in Zuid-Afrika. Wanneer men bedenkt dat een doos van 15 kilo citroenen niet veel meer kost dan een doos met 4 kilo limes, is de keuze voor veel mensen snel gemaakt. In het Verenigd Koninkrijk ligt de prijs van een doos citroenen momenteel ongeveer €11,65 lager dan vorig jaar. In het verleden waren de prijzen van citroenen hoog en had men bij een tekort aan limes eigenlijk geen alternatief, maar vandaag de dag is dat wel anders."

Voor meer informatie: 
Robert Cullum
Pacific Produce
+44 (0) 1865877801
Email: rob@pacificproduce.co.uk
www.pacificproduce.co.uk


Publicatiedatum: 12-7-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: