Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Eddy Gieraerts, fruitboomkwekerij Carolus

"25% meer appelen dankzij eigen Magnumboom"

Tholen - Wat begon als een fruitteeltbedrijf, is uiteindelijk in de loop der jaren uitgegroeid tot een fruitboomkwekerij. Carolus Trees uit het Belgische Nieuwerkerken kweekt ondertussen al meer dan 32 jaar appel- en perenbomen, die vooral bedoeld zijn voor de Europese export. "Per jaar kweken wij twee miljoen fruitbomen voor de internationale markt", zegt directeur Eddy Gieraerts. "Van onze productie is slechts 15 procent voor de eigen markt. De rest gaat naar Europese landen zoals Nederland, Duitsland Frankrijk, ItaliŽ, Verenigd Koninkrijk en OekraÔne. We richten ons momenteel bewust op kwaliteitsgerichte klanten in Europa."


Een van de fruitboomplantages van Carolus Trees.

De reden dat de focus van het bedrijf op Europa ligt, heeft te maken met verschillende factoren. "We willen niet afhankelijk worden van grote volumelanden zoals China of Rusland", gaat hij verder. "Het transport buiten Europa wordt zo proportioneel duur. De landen waar wij onze bomen naartoe zouden exporteren, moeten bereid zijn voor onze kwaliteit te betalen. Wij zijn geen prijsvechter. Daarom blijven wij vooralsnog binnen Europa en mijden wij de verkooprisico's." 

Appels en peren
Carolus houdt zich alleen bezig met de kweek van appel- en perenboom, al gaat dit om verschillende variŽteiten. "Wij hebben meer dan 60 verschillende soorten", zegt de directeur. "Van die bomen is 70 procent appel en het overige deel peer. We kweken zowel kleinere clubrassen als grotere standaardrassen. Hoewel wij al veel variŽteiten hebben, blijven wij altijd zoeken naar nieuwe rassen die onderscheidende eigenschappen hebben."

De belangrijkste fruitbomen voor de peren blijft de Conference. Voor de appelen zijn dat onder andere de variŽteiten Gala, Fuji en Elstar en zijn clubrassen zoals Kanzi en Kizuri in opmars. Eddy geeft aan dat Carolus inzet op kwaliteit en niet op kwantiteit. "Wij gaan echt voor kwaliteit", zegt de directeur. "Naast dat wij kweken naar wat de vraag is, kijken wij samen met ons netwerk van lokale vertegenwoordigers ook wat de vraag in de toekomst zal zijn. Daartoe steeds meer clubrassen, maar in het algemeen ook schurftresistentere of vroegere variŽteiten zoals Belgica en Finesse, waar wij ook de licentie van hebben om te mogen kweken, zodat de klant zich kan blijven onderscheiden."

Leemgrond
De bomen van Carolus worden niet bij het kantoor in Nieuwerkerken gekweekt, maar wat zuidelijker tegen de taalgrens met WalloniŽ. "In de vierkant Tienen-Landen-Hannuit-Hoei is de meest ideale ondergrond voor de bomen te vinden", geeft Eddy aan. "De leemgrond die daar is, is beter dan de zandleemgrond in Nieuwerkerken. Zo'n twee tot drie jaar kweken wij dan op dezelfde grond en daarna zoeken wij naar een nieuw stuk. Op die manier zijn wij onderdeel van wisselteelten en putten wij de bodem niet uit."


Het gebouw van fruitboomkwekerij Carolus in Nieuwerkerken.

Magnumboom
Niet een boom met ijsjes, maar een boom met 25 procent meer opbrengst moet het nieuwe succes van het bedrijf uit Nieuwerkerken worden. "Sinds kort hebben wij een Europees patent gekregen op onze nieuwe Magnumboom", vertelt de man achter Carolus. "Naast een hogere opbrengst, is het een boom die op drie niveau's kan doorgroeien en een grotere lichtinval heeft. Binnenkort komt er nog een nieuw Europees patent bij voor een boomtype dat grote merites bewijst, maar daar kan ik nog niets over zeggen. Wel weet ik dat er Italianen en Chilenen hier geweest zijn, die al proberen om onze Magnumbomen na te maken. Daar gaan we hen binnenkort op aanspreken. Voorlopig richten wij ons nu op de verkoop ervan."

Bomendouche
Op het gebied van duurzaamheid investeert het bedrijf uit Nieuwerkerken om ecologisch nog beter te worden. "Neem bijvoorbeeld onze bomendouche", zegt de frontman. "Voordat de fruitbomen geŽxporteerd worden, spoelen wij de wortelen nog af zodat ze helemaal schoon zijn en om ervoor te zorgen dat de bomen niet uitdrogen. Hiervoor gebruiken wij een bomendouche die spoelt met opgevangen regenwater. Daarnaast hebben wij led-verlichting, zonne-energie en maken wij gebruiken van gerecyclede verpakkingen."

Concurrentie
Volgens directeur Eddy Gieraerts en zijn team, is de concurrentie binnen de fruitboomteelt hard. "Vooral de concurrentie in en vanuit Oostbloklanden zal in de toekomst heftiger worden", vertelt hij. "Telers uit Europese landen beginnen met een kwekerij in RoemeniŽ of ServiŽ omdat de kosten daar lager liggen en meer gericht zijn op grote investeerders in Rusland of China. Ze zijn misschien goedkoper, maar de kwaliteit van de bomen is vaak navenant en door hun instabiele afzetmarkten kunnen zij bij haperingen in hun afname zorgen voor overaanbod. Dat zorgt dan weer soms voor prijsdruk op de markt. Een kwaliteitsteler plant op voorhand zijn bedrijfsvoering en de keuze van bomen."

Voor meer informatie:
Fruitboomkwekerij Carolus Trees
Heuvelstraat 50 
3850 Nieuwerkerken (BelgiŽ)
T: +32 (0) 11 68 87 01 
F: +32 (0) 11 67 47 64

Publicatiedatum: 18-7-2017
Auteur: Joost Verdult
Copyright: www.agf.nl

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: