Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
"Diepvries AGF behoudt voedingswaarde beter dan gekoeld product"

Onderzoek heeft eerder al aangetoond dat verse groenten en fruit vaak worden geplukt vˇˇr hun piekrijpheid. De voedings-eigenschappen ervan worden vervolgens be´nvloed tijdens opslag en transport bij temperaturen boven het vriespunt. Bevriezing van groenten en fruit kan een oplossing zijn voor dit probleem, maar in de publieke opinie wordt bevriezing nog altijd geassocieerd met achteruitgang in kwaliteit.

Onderzoekers van de Universiteit van Georgia publiceerden onlangs in het 'Journal of Food Composition and Analysis' de bevindingen uit een tweejarige studie waarin de voedingswaarden van bevroren, verse, en vers opgeslagen groenten en fruit met elkaar worden vergeleken. Daarbij is met name gekeken naar de periode tussen de aankoop van de producten en het moment van consumptie.

Verschillende seizoensperioden

De voedingswaarden van broccoli, bloemkool, graan, bonen, groene erwten, spinazie, blauwe bessen en aardbeien zijn gedurende een periode van twee jaar onderzocht. Dat gebeurde in verschillende seizoensperioden, bijvoorbeeld van de zomer tot het najaar. De producten werden in verschillende supermarkten in Athene (Georgia, USA) gekocht, om rekening te houden met variabelen zoals groeicondities en de tijd die producten in de 'supply chain' doorbrengen. Bij de producten werd het gehalte L-ascorbinezuur (vitamine C) en trans-β-caroteen (provitamine A) gemeten, net als de totale foliumconcentratie.

Significante verschillen

Direct na aankoop bleek het gehalte van deze voedingsstoffen bij vers, gekoeld en bevroren voedsel niet significant te verschillen. Na vijf dagen werden echter wel significante verschillen waargenomen: bij het gekoeld opgeslagen voedsel waren de gemeten gehaltes lager dan bij de ingevroren proefmonsters. Het algemene geloof van consumenten dat gekoeld bewaard voedsel aanzienlijk meer voedingswaarde heeft dan zijn bevroren tegenhanger lijkt daarmee te zijn weerlegd.

Bron: Koudeenluchtbehandeling.nl

Publicatiedatum: 11-7-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: