Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Schotse tomatenproductie komt tot bloei

Tot de jaren tachtig had Schotland een bloeiende tomatensector in de regio Clyde Valley, dichtbij Lanark. Deze relatief kleine familiebedrijven leverden aan de lokale Schotse markten in het nabijgelegen Glasgow en Edinburgh, maar de koopkracht van supermarkten, stijgende brandstofprijzen en goedkope concurrentie uit Europa ondermijnde geleidelijk hun levensvatbaarheid en een voor een werden ze gedwongen om een ander gewas te gaan telen of met de handel te stoppen. Uiteindelijk was er niemand over.

Daarom zullen sommigen verrast zijn te horen dat er weer tomaten worden geteeld in Schotland, deze keer met een bedrijfsplan dat de voormalige economische situatie zou moeten veranderen.

De familie van Jim Shanks is al meer dan 60 jaar melkveehouder op Standhill Farm in de buurt van Hawick, in de zuidelijke Scottish Borders. Hij begon meer dan 4 jaar geleden naar duurzame energie te kijken. De eerste stap was het installeren van een anaŽrobe gistingsinstallatie om bedrijfsafval te recyclen en biogas te genereren om een WKK-systeem aan te drijven. De warmtekrachtkoppeling werd eerst gebruikt om de elektriciteit te genereren voor het zuivelbedrijf, het elektriciteitsoverschot naar het elektriciteitsnet te exporteren en de warmte te gebruiken om houtsnippers voor biomassa te drogen, maar Jim meende dat de bouw van een met biomassa verwarmde kas de duurzame energiecyclus helemaal af zou maken.Na veel onderzoek koos Jim kant-en-klaar specialist Certhon en hun Britse partners CMW Horticulture om het project te ontwerpen en te bouwen. "Certhon en CMW hadden een andere aanpak dan andere mogelijke leveranciers. Ze wilden vanaf het begin graag meedenken over de financiŽle levensvatbaarheid van het project en gaven me veel vertrouwen dat het zou kunnen werken," zegt Jim. Dat was vooral belangrijk omdat de technische kant van de succesvolle moderne tomatenproductie voor hem volkomen nieuw was.

Certhon en CMW leverden en installeerden alles wat nodig is voor een lang seizoen tomatenproductie: Kas, verwarming, schermen, irrigatie en waterzuiveringsinstallatie, om in januari 2017 te kunnen planten. De afgeronde kas van 16.000 m2, met een goothoogte van 6m en diffuus glas, bestaat uit twee delen en een werk/irrigatieruimte beheerd door een Priva Connext computer. Verwarming komt van twee RHI-conforme 1MW Herz biomassa ketels die verbonden zijn met twee horizontale warmtetanks van 121 m3. Ondanks de door de ketels dankzij de RHI gegenereerde omzet, is energiebesparing een hoge prioriteit. Daarom zijn er Svensson 1347 FR bovenschermen en Bonar Phormium Phormitex Crystal V zijschermen geÔnstalleerd.

Verder wordt bij Standhill Farm het regenwater van het kasdek opgevangen in twee watertanks van 1100 m3 en is dit hun belangrijkste waterbron, naast twee andere tanks van 90 m3 waar water in wordt bewaard uit de put van het bedrijf. Het gewas wordt geteeld in Cultilene steenwol op hangende Formflex goten met Priva luchtbuizen voor de luchtcirculatie, en al het afvoerwater wordt verzameld, gerecycled en gesteriliseerd met een Priva C-Line Vialux UV-systeem. Volgens manager Mark Wilkinson zorgt de Vialux voor een enorme verminderen van de benodigde hoeveelheid water: "We streven naar een afvoer van 28-30%. Door het gebruik van de Vialux hebben we altijd genoeg voor het gewas en weten dat het veilig is om te hergebruiken terwijl het ook onze meststoffenkosten aanzienlijk vermindert. De voedingsoplossing wordt nauwkeurig door een Priva Nutriflex geregeld."

Voor meer informatie:
CMW
Stonepit Road
South Cave
Brough
East Yorkshire
HU15 2BZ
+44 (0) 1430 422222
enquiries@cmwhorticulture.co.uk
www.cmwhorticulture.co.uk

Publicatiedatum: 11-7-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: