Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Goede verkopen op de eigen markt moeten het seizoen redden

Hoge Nederlandse productie doet Spaanse paprikaprijzen dalen

Het paprikaseizoen is erg moeilijk geweest voor telers en exporteurs in Murcia. Het begon met de overlap met Almeria. Ook heeft de productie in Murcia onder de Nederlandse productie geleden, die dit jaar met 8% is gegroeid.

Verder lag het paprika-aanbod in Murcia in juni zo'n 20% hoger dan de voor die maand geplande volumes. Dit lag vooral aan de stijging van de temperaturen, waardoor er eerder geoogst kon worden.Ángel García Izquierdo van het in Murcia gevestigde bedrijf Soltir: "In juni ontvangen we normaal gesproken 800.000 kilo per dag in de opslag, nu was dit dagelijks zo'n 150.000 kilo meer. Tegelijkertijd heeft Nederland een veel hogere productie op de markt gebracht tegen lage prijzen, waardoor onze prijzen verder omlaag werden geduwd."

Volgens de producent is de verkoop nog steeds gaande, maar wordt er geen winstgevend gemiddelde gehaald. Eersteklas paprika's van GG-formaat halen niet meer dan €0,80/kg en tussen €4-5 per doos, afhankelijk van de maten. Tweedeklas paprika's kosten ongeveer €0,60/kg. De prijs voor eeste klas paprika's zou minstens €1/kg moeten zijn.

Op de binnenlandse markt is de situatie goed. De verwachting is dat de verkoop van lange Lamuyo pepers het paprikaseizoen zullen helpen redden. De Lamuyo peperproductie is in Murcia de laatste 3-4 jaar met zo'n 45% tot 70% gedaald ten gunste van paprika's voor de export. Volgens García Izquierdo viel dit samen met een verbeterde economische situatie in Spanje, een toegenomen consumptie en soepelere verkoop."Een paar jaar geleden kregen paprika's betere prijzen, maar nu is de situatie omgekeerd. Dit jaar liggen de prijzen tussen €1,20 en €1,30 per kilo. We denken dat het aanbod van Lamuyo pepers in het volgende seizoen stabiel blijft of zal stijgen."Murcia's paprikaseizoen eindigt midden augustus, wanneer de eerste paprika's uit Almeria komen.
 
 

Publicatiedatum: 10-7-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: