Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Brandenburg: overmorgen start blauwe bessenseizoen

Op uitnodiging van het 'Gartenbauverband Berlin-Brandenburg' opent Jörg Vogelsänger, landbouwminister van de Duitse deelstaat Brandenburg, op 13 juli aanstaande het blauwe bessenseizoen van dit jaar. Dit doet hij samen met districtcommissaris Wolfgang Blasig (Potsdam-Mittelmark), Bernhard Knuth (burgemeester van Beelitz) en Klaus Henschel (voorzitter van het Gartenbauverband). Gastheer van de seizoensopening is net als in de voorgaande jaren weer het aspergehof Klaistow van de twee eigenaarsfamilies Buschmann en Winkelmann.

Nadat er bij sommige vroege tuinbouwculturen door het weer sprake was van grote oogstuitval, heeft men nu goede hoop bij de blauwe bessen. Dit gaat vooral dan op wanneer veel inwoners van Brandenburg en Berlijn in de komende weken zelf komen plukken bij bedrijven waarbij dat mogelijk is of wanneer zij de directe verkoop van de bedrijven in boerderijwinkels of in standjes langs de weg ondersteunen.

De blauwe bes (Vaccinium myrtillus Ericaceae) heeft in de afgelopen tien jaar in Brandenburg en wereldwijd een opmars gemaakt. De consumptie stijgt, met name in Amerika en Europa. In Europa is de teelt tussen 2005 en 2012 toegenomen van 4.000 naar 10.000 hectare. Dat is vooral te danken aan de areaaltoename in Spanje, Portugal, Engeland, Nederland, Polen en Duitsland. In Duitsland teelde men in 2016 op 2.710 hectare blauwe bessen.

Met een areaal van 239 hectare verdeeld over twintig bedrijven (2015: 166 hectare) was de blauwe bes in 2016 de op één na belangrijkste bessensoort in Brandenburg (enkel overtroffen door duindoorn met 350 hectare). Alleen al in het district Potsdam-Mittelmark teelt men op 199 hectare blauwe bessen.
Publicatiedatum: