Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Innate Potatoes

Simplot wil GGO-frites in AustraliŽ en Nieuw-Zeeland verkopen

JR Simplot heeft het FSANZ om toestemming verzocht voor het exporteren van genetisch gemodificeerde aardappelproducten naar AustraliŽ en Nieuw-Zeeland. Het is niet volledig duidelijk op welke specifieke producten de aanvraag van toepassing is. 

Simplot zal geen GGO-aardappelen gaan exporteren aangezien er geen aardappelen naar AustraliŽ of Nieuw-Zeeland geŽxporteerd mogen worden. Toch heeft de Nieuw-Zeelandse Soil & Health Association zich tegen de aanvraag uitgesproken met als reden dat er veel GGO-producten in het land te koop zijn maar dat consumenten hier niet van op de hoogte zijn omdat de etiketteringsvoorschriften producenten niet verplichten dit op de verpakking te vermelden. De enige aardappelproducten die geÔmporteerd mogen worden zijn bewerkte producten zoals diepgevroren voorgebakken frites, chips, aardappelzetmeel en alcohol. 
 
Verklaring FSANZ:
"FSANZ beoordeelt de veiligheid van voedingswaren die in de voedselvoorzieningsketen terechtkomen. Er is hiervoor geen informatie vereist met betrekking tot de verwerker van een product, noch over de importeur." Simplot Australia bezit in AustraliŽ en Nieuw-Zeeland de rechten van het merk Birds Eye waaronder een assortiment diepvriesgroenten,-aardappelen, -vis en snacks wordt verkocht. JR Simplot heeft laten weten dat met name drie aardappelrassen in de Verenigde Staten genetisch gemodificeerd zijn, de Russet Burbank, Ranger Russet en Atlantic. Deze rassen werden gemodificeerd om ze beter bestand te maken tegen kneuzingen, de vorming van acrylamide gedurende het bereidingsproces en tegen aardappelziekte. In de Verenigde Staten zijn de aardappelen op de markt gebracht als 'Innate Potatoes'. 

Uit de beoordeling van FSANZ is gebleken dat de toepassing van GGO-aardappelen geen gevaar voor de volksgezondheid of voedselveiligheid vormt. Het FSANZ baseert zich hierbij op de basisprincipes die het twintig jaar geleden heeft ontwikkeld en gepubliceerd zijn als richtlijnen door de Codex Alimentarius Commission en wereldwijd toegepast worden. Hoewel de ethische bezwaren tegen de technologie blijven bestaan, kunnen consumenten er op vertrouwen dat GGO-producten die volgens dit protocol worden beoordeeld geschikt zijn voor de voedselproductie en even veilig zijn als niet-gemodificeerde producten. Wanneer consumenten hier echter aan twijfelen dan kunnen zij het best kiezen voor verse in Nieuw-Zeeland geteelde aardappelen of op de verpakking nagaan of het product in Nieuw-Zeeland is geproduceerd. Vorig jaar exporteerde Nieuw-Zeeland 99.000 ton aardappelproducten en importeerde het land er 14.500 ton.


Publicatiedatum: 13-7-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: