Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Flinke groei voor verszaak Kiwi dankzij maaltijden

"Vroeger schaamden mensen zich om 'fruit to go' te kopen"

Tholen - Aan de rand van het Belgisch Genk pronkt het groenten- en fruitbedrijf Kiwi van de zussen Olaerts. Auto's rijden er op en aan om bij Helena en Christiane hun verse producten te halen. Maar het blijft bij Kiwi niet alleen bij de traditionele groenten en fruit. "Naast het standaard AGF, maken wij zelf verse maaltijden zoals soepen, maaltijdsalades en wraps", vertelt eigenaresse Helena.


De zussen Helena en Christiane Olaerts van Kiwi groenten & fruit.

"Ongeveer 70 procent van wat wij verkopen, zijn de zelfgemaakte gerechten. De overige 30 procent is het groenten en fruit wat de klanten bij ons komen halen. Hoewel wij procentueel meer zelfgemaakte gerechten verkopen, denken wij er niet aan om helemaal te stoppen met het verkopen van groenten en fruit. Dat vinden wij te mooi om niet meer te doen", zegt een van de enthousiaste zussen in hun drukke zaak.


Helena aan het werk bij de verse maaltijden.

Geschilde aardappelen
In totaal zorgen 14 werknemers ervoor dat er vijf dagen per week verse producten over de toonbank gaan. In de twee grote keukens die Kiwi heeft, wordt alles zelf klaargemaakt. "Zelfs de aardappelen voor de salades schillen wij zelf", gaat zij verder. "Wij hebben een keer geprobeerd om voorgeschilde aardappelen te verwerken in onze producten. Daar zijn wij direct mee gestopt omdat de kwaliteit gewoon niet hetzelfde was, dan wanneer wij het zelf schillen. Het kost wat meer tijd en geld, maar de kwaliteit is top. Op die manier proberen wij ons te onderscheiden van de grote ketens zoals Delhaize, Carrefour en Albert Heijn."


Een drukte van belang.

Iedere dag heeft Kiwi andere salades of maaltijdgerechten, behalve op vrijdag. "Eigenlijk bepalen wij 's ochtends pas wat wij gaan maken", zegt Helena. "Iedere dag hebben wij daarom ook andere gerechten, behalve op vrijdag. Dan hebben wij standaard chili con carne."


De verse maaltijden met op de achtergrond het traditionele AGF.

Ook verse soepen en salades verkoopt het bedrijf in Genk.

Grote kleinhandel
Met het assortiment dat Kiwi nu heeft, is het bedrijf zes jaar bezig. Toch bestaat het bedrijf op de locatie in Genk al sinds 1991. De groenten- en fruitwereld is de zussen met de paplepel ingegoten. "Onze vader had vroeger al een groothandel", vertelt Helena. "Uiteindelijk hadden wij ook een groothandel en zijn wij in de loop der jaren overgestapt naar de kleinhandel die we nu hebben. Vroeger kochten wij al onze producten zelf in, maar nu wordt het iedere werkdag voor ons hier gebracht. Dat scheelt wel veel in werk." 


De traditionele AGF-producten van Kiwi.Groei
Sinds de komst van de complete maaltijden en het fruit to go, zagen de zussen iets veranderen. "De afgelopen jaren zijn wij toch zeker met 50 procent gegroeid. Dat komt echt in wat wij aanbieden en wat de kwaliteit daarvan is", vertelt Christiane bescheiden. "Wij zijn niet meer van plan om uit te breiden, maar we willen nog wel een paar dingen aanpassen. Neem bijvoorbeeld de led-verlichting waardoor wij onze producten nog beter kunnen presenteren. Na de vakantie willen wij ook beginnen met het verkopen van groentensappen met bijvoorbeeld rode biet en wortelen, maar uitbreiden in de grote willen wij niet meer."


Met de verpakkingen probeert Kiwi zich extra te onderscheiden.

Bedrijven
De onderneemster geeft aan dat vooral de mensen van bedrijven en kantoren in de buurt langskomen bij Kiwi. "Vaak zien we dat 's ochtends de mensen van de kantoren langskomen", zegt ze. "Ze nemen dan vaak ook iets mee voor de lunch of voor collega's. Omdat wij hier veel hebben, kunnen wij ze ook veel aanbieden. Van maaltijden tot groenten en van sapjes tot 'fruit to go'." 


'Fruit to go' van Kiwi.

Vooral 'fruit to go' was twintig jaar geleden even wennen voor de klanten, iets wat nu volgens Helena de normaalste zaak van de wereld is geworden. "Toen wij daar mee begonnen, schaamden mensen zich er echt voor om die producten te kopen", zegt Helena. "Het werd als lui gezien dat mensen niet zelf hun fruit meenamen. Nu is dat helemaal anders en bieden we het fruit in een meeneembeker aan in verschillende vormen. Bijvoorbeeld met yoghurt of met yoghurt en noten."

Voor meer informatie:
Kiwi groenten & fruit
Nieuwstraat 122 
3600 Genk (België) 
T 0032 (0) 89 303535

Publicatiedatum: 7-7-2017
Auteur: Joost Verdult
Copyright: www.agf.nl

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: