Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Brexit kan problemen veroorzaken voor Schotse exporteurs van pootaardappelen

Pootaardappeltelers in het Verenigd Koninkrijk die ervan overtuigd waren dat de handel met Egypte en andere non-EU-markten niet door de Brexit zouden worden verstoord, kunnen nog wel eens voor een verrassing komen te staan. Volgens Peter Hardwick, exporthoofd van heffingsorgaan AHDB, is het verzekeren van de toekomstige export van onder andere aardappelen naar derde landen complex en zorgt het voor "echte uitdagingen".

Ongeveer 75% van de pootaardappelexport komt van de EU, voornamelijk uit Schotland, en Hardwick laat weten dat de sector "realistisch" moet zijn over het verzekeren van continuïteit op deze markten. "Als je kijkt naar bestaande EU-handelsovereenkomsten, zie je dat het Verenigd Koninkrijk apart vernoemd wordt. Het zou dus relatief eenvoudig moeten zijn om ons los te maken en een bilaterale handelsovereenkomst te sluiten met derde landen. Maar helaas, kijkend naar de details, zie je dat de onderliggende verbintenis is dat de onderhandelende partij aangemeld moet zijn bij de Europese verdragen, die wij verlaten."

"In de overeenkomst met Egypte bijvoorbeeld, is een specifieke toezegging dat de EU tariefvrije pootaardappelen levert. Maar wij hebben een wederzijds akkoord dat inhoudt dat we 250.000 tariefvrije ton aardappelen uit Egypte importeren. Het is vrij duidelijk dat het Verenigd Koninkrijk dat volledige quotum niet wil hebben, dus we moeten tot een onderhandeling komen." Het advies werd gegeven tijdens een live panelsessie die werd uitgezonden door AHDB, waar werd nagedacht over de situatie voor de Britse landbouw en tuinbouw – een jaar na het Brexit-referendum.
Publicatiedatum: