Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Zuid-Afrikaanse avocadotelers verlengen seizoen

In Zuid-Afrika zijn de meeste avocado's in noordelijke regio's als, Levubu, Mooketsi en Tzaneen geoogst met uitzondering van wat Ryan- en Reed-avocado's in het noorden en de Hass in Lowveld. Het seizoen van de Fuerte en Pinkerton is momenteel aan de gang in de provincie KwaZulu-Natal en dat van de Hass zal later deze maand beginnen.

Telers uit KwaZoeloe-Natal (KZN) sturen van half mei tot half oktober hun avocado's naar de Europese markt waar het grootste gedeelte van de Zuid-Afrikaanse avocado's naartoe gaat. Tijdens deze periode verlaten andere belangrijke avocado producerende landen geleidelijk de markt, wat een mogelijkheid creëert voor de late avocado's van Zuid-Afrika. Momenteel zorgt de provincie voor 10% van de totale Zuid-Afrikaanse avocadoteelt, maar het aantal neemt toe.

"Normaal oogsten we twee tot drie maanden later dan de noordelijke regio's van het land en kunnen we Europa Hass-avocado's leveren wanneer de Peruaanse volumes de markt langzaam verlaten. Dit brengt echter wel andere overwegingen met zich mee. Het fruit aan de boom laten biedt uitdagingen: het gewas wordt langere tijd blootgesteld aan hagel en wind, er is het risico op diefstal en het risico op tweejaarlijkse vruchtvorming", aldus Athol Currie, voorzitter van de Zuid-Afrikaanse Telersvereniging.

Dit jaar is in het algemeen een 'off-jaar' voor de Zuid-Afrikaanse sector, maar hoewel de recente droogte de volumes beïnvloed heeft, beginnen een heleboel nieuwe plantages te produceren en redelijke hoeveelheden op te leveren. "De productie van de Greenskin in de provincie is over het algemeen kleiner dan in 2016. De Hass in KwaZoeloe-Natal is niet al te slecht", volgens Currie.Terwijl de avocado's over het algemeen aan de kleine kant waren in het noorden als gevolg van de droogte, had KwaZoeloe-Natal meer geluk met wat regen in de winter. "Sommige Pinkertons zijn te groot voor de exportmarkt met maten zo groot als 8. Pinkerton wordt ook steeds populairder bij informele handelaren wegens de grotere maat. " De Maluma geeft over het algemeen grotere vruchten dan Hass, maar het aantal Maluma-plantages in KZN is beperkt.

De prijzen zijn nog steeds fantastisch, volgens Currie. "Vorige week botsten de Ryan uit het noorden en onze Pinkerton een beetje op de lokale markt, maar dat is inmiddels opgelost." De export van Zuid-Afrikaanse avocado's loopt tot oktober/november: de rijpheid wordt dan een probleem en landen als Spanje, Mexico en Chili brengen dan steeds meer volumes naar de Europese markt. Daarom worden Ryan-avocado's uit KZN voornamelijk op de binnenlandse markt verkocht.

Voor meer informatie:
Athol Currie
Zuid-Afrikaanse Vereniging voor Avocadotelers
Tel: + 33 212 1264

Publicatiedatum: 7-7-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: