Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nieuw appelras zal toekomst Zuid-Afrikaanse Gala appelen veranderen

Eerste Bigbucks appelen levert verhandelbaar volume van 93% op

Er is een nieuwe mijlpaal bereikt in de ontwikkeling van Bigbucks, het nieuwe Gala ras dat werd ontdekt door Buks Nel van Tru-Cape. Na de eerste oogst in februari en vier maanden in koeling bewaard te zijn, zijn de eerste zendingen bestemd voor het Midden-Oosten, Verre Oosten en de lokale markt onlangs door Two-a-Day verpakt. 


Foto eigendom van Tru-Cape

De eerste oogst heeft bijna 60 kratten opgeleverd en de pack-out was zeer goed. Het verhandelbare volume bedraagt 93%, laat Buks Nel van Tru-Cape weten. De goede resultaten van dit ras zijn te danken aan zijn mooie rode kleur die zich al in een vroeg stadium ontwikkelt, zelfs bij appelen die aan de schaduwkant van de boom groeien. Buks Nel brengt vaak een bezoek aan de appelboomgaarden op zoek naar mutanten zoals deze, die hij al in 2011 ontdekte. Hij richt zich hierbij vooral op Gala boomgaarden omdat dit ras bekend staat om zijn grilligheid, vooral de gestreepte klonen. "Wat ik zo fantastisch vind aan Bigbucks, naast het feit dat hij volledig roodschillig is, is dat het een genetisch stabiel ras is. Ik heb in Gala boomgaarden een terugval van 5% tot 49% gezien en dat is funest voor telers. We hebben het SAPO Trust (South African Plant Inprovement Organisation) aangesteld om Bigbucks te administreren. In 2016 hebben we 95.000 bomen op 50 hectare aangeplant en komende winter zullen we nog eens 171.000 bomen op 90 hectare aanplanten. Tegen volgend jaar hopen we ruim een half miljoen bomen op zo'n 300 hectare aangeplant te hebben. Iedereen is op zoek naar een stabiel Gala ras," vervolgt Nel. "Tot dusver hebben we nog geen terugval gezien."

Het ras Bigbucks, dat onder een andere merknaam verhandeld zal gaan worden, onderscheidt zich ook nog door een kenmerkende rode hoofdnerf op zijn bladeren, waar de eigenaar van het ras, het bedrijf Pink Vein, zijn naam aan ontleend heeft. Nel is één van de eigenaren van dit bedrijf samen met Derek Corder, aangezien de mutatie ontdekt werd in een boomgaard van Corder, en Anthony Rawbone-Viljoen op wiens bedrijf de mutatie voor het eerst opgemerkt werd.

Buks Nel en Derek Corder met een doos Bigbucks appelen (Foto aangeleverd door Tru-Cape)

"Dit ras zal de toekomst van Gala appelen in Zuid-Afrika totaal veranderen," legt Tru-Cape-directeur Roelff Pienaar uit. "De eerste volumes werden in de regio Ceres geplukt en zijn bij wijze van proef op de lokale markt verkocht. We hebben ook al appelen naar het Midden- en Verre Oosten verzonden. Hoewel het fruit nog onderweg is, rekenen we op goede reacties van onze klanten op deze markten. Zodra de volumes de komende jaren groeien, zullen we onze Bigbucks appelen aan meer klanten aanbieden. Als Zuid-Afrika's grootste exporteur van vers hardfruit verkopen we onze producten aan 104 landen, we zijn dan ook zeer enthousiast over de mogelijkheden die Bigbucks ons te bieden zal hebben."

Het was verstandig dat Nel snel de eigendomsrechten in Zuid-Afrika, de EU en Verenigde Saten heeft aangevraagd (de laatste twee zijn nog in behandeling). Hij vertelt dat hij tijdens de Interpoma beurs van vorig jaar ook vier of vijf rode Gala rassen heeft gezien. Er is een Bigbucks Growers' Association opgericht om het ras in de Zuid-Afrikaanse sector te promoten. Dit is het eerst appelras dat Nel heeft ontdekt. Op de vraag of dit het hoogtepunt van zijn carrière is, antwoordt Nel dat hij zijn hele loopbaan als één groot hoogtepunt beschouwd. "Het is een geweldige appel maar hij smaakt nog altijd als een Gala. Het verzadigingspunt voor Gala rassen in de Zuid-Afrikaanse sector ligt op maximaal 20%. Daarbij komt nog dat het voor telers een hele uitdaging zal worden om alle Gala's te plukken voordat het seizoen van de Golden appelen start."

Voor meer informatie:
Roelf Pienaar
Tru-Cape
Tel: +27 21 8501804
Publicatiedatum: