Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Hay Soberjé: "Volledige verkoop via eigen winkel"

Teler trekt in het seizoen 40.000 bezoekers naar attractiepark Het Aardbeienland



Tholen - Toen Hay Soberjé vroeger als jong ventje om 4 uur 's ochtends werd gewekt om aardbeien te gaan plukken, was hij vastbesloten om later nooit iets met aardbeien te maken te hebben. Die missie is niet helemaal geslaagd. Naast zijn eigen teelt met 4 hectare vollegrondsaardbeien en 7.500 m2 kas heeft de teler een heus attractiepark rond aardbeien opgetuigd. Jaarlijks komen er in het seizoen, dat loopt van 1 april tot eind september, zo'n 40.000 bezoekers naar Het Aardbeienland in Horst. "Soms denk ik weleens, wat heb ik allemaal op mijn hals gehaald!"



"Na twee beroepen buiten de aardbeien, kwam ik er achter dat elk vak wel zijn mooie en minder mooie kanten heeft. Zo besloot ik toch mijn vader op te volgen in de vollegrondsaardbeien. Tien jaar later kwamen de kasaardbeien erbij, maar weer tien jaar later vroeg ik me af wat nu de volgende uitdaging moest worden. Ik kreeg veel bezoek van mensen die op het veld een bakje aardbeien kwamen halen, maar was daar helemaal niet op ingericht. Toen heb ik in de varkensstal een hoekje gemaakt voor de aardbeienverkoop en zo is het allemaal begonnen. Toen ik in 1998 Het Aardbeienland startte kwam mijn zus Joke ook in het bedrijf en samen runnen wij sinds die tijd het themapark."



Inmiddels is het hoekje in de varkensstal uitgegroeid tot een themapark met een winkel, terras, museum, kassen, velden, bos, elfjes, straatjes, hofjes, sprookjes, bijzondere verzamelingen, speuractiviteiten en meerdere speeltuinen binnen en buiten. Maar het park heeft ook een aardbeienapotheek, vele typische Provencaalse bouwsels met poorten, torens en een hooiberg. "Elk jaar verzinnen we wat nieuws. Dit jaar is dat de Aardbeiendroom, waarin je in een donkere ruimte loopt door een wereld van dromen, aardbeien en fantasie. Een attractie voor het hele gezin", vertelt Hay, enthousiast.



Leverde Hay drie jaar geleden zijn aardbeien nog aan de veiling en had hij vorig jaar nog extra afzet bij bakkers, restaurants en ijssalons, vanaf dit jaar worden alle aardbeien in de eigen winkel verkocht. "De winkel en het terras zijn ook buiten het park te bezoeken. Elke morgen zetten we de winkel vol met aardbeien. Niet met Elsanta die heel Nederland al teelt, maar met tal van zoetere rassen. Afgelopen zaterdag hadden we al 600 bezoekers en dan is de vakantie nog niet eens begonnen."



De doelgroep van Het Aardbeienland is jonge gezinnen. "Ze kunnen hier speuren, picknicken, wandelen, proeven en er zijn allerlei arrangementen voor bijvoorbeeld kinderfeestjes. Kinderen vinden het fantastisch om hier in de pluktuin hun eigen aardbeien te komen plukken. Ze krijgen educatieve speurtochten en krijgen na afloop een eigen aardbeienplantje mee naar huis", vertelt Hay. Dat hij vroeger niets meer met aardbeien te maken wilde hebben, kan hij zich nu niet meer voorstellen. "Ik vind het fantastisch om aan zoveel mensen het verhaal van de aardbeien te vertellen. Alleen zal ik de komende tijd ook over mijn opvolging na moeten gaan denken."



Voor meer informatie:
Het Aardbeienland
Kreuzelweg 3
5961 NM Horst
Tel: 077 - 3970216
info@aardbeienland.nl
www.aardbeienland.nl