Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Uitstekend kiwiseizoen voor Zuid-Afrikaanse Nooyenskopje

Nooyenskopje in Haenertsburg, in de provincie Limpopo is de grootste Zuid-Afrikaanse kiwiproducent. "We hebben een fantastische oogst achter de rug," vertelt teler Danie Meyer, die al 24 jaar kiwi's teelt en zijn pijnbomenplantages destijds verving door kiwi's. "De laatste volumes groene kiwi's voor de lokale markt zijn deze week geplukt en de export naar het Verenigd Koninkrijk werd zo'n twee weken geleden beëindigd."Het bedrijf bevindt zich op 1.659 meter boven zeeniveau op een hoogvlakte die geleidelijk overgaat in het lager gelegen en veel warmere Tzaneen. Het klimaat is er ideaal voor de kiwiteelt met zachte zomers, 800 tot 850 koude uren in de wintermaanden en uitzonderlijke grote hoeveelheden neerslag. Sinds begin december tot twee weken geleden viel er 1.865 mm regen in Nooyenskopje. Dit is de enige regio in Zuid-Afrika die niet geplaagd wordt door droogte. 

Niet alleen Zuid-Afrika maar ook consumenten uit bijvoorbeeld het noordelijker gelegen Nigeria zijn afhankelijk van dit bedrijf om aan hun toenemende behoefte aan kiwi's tegemoet te komen. Het bedrijf produceert wekelijks tussen de 12 tot 15 ton eersteklas kiwi's voor retailketens zoals Shoprite Checkers (die sterk vertegenwoordigd is in Zuid-Afrika), Woolworths en Spar. Het kiwifruit draagt het biokeurmerk van het Woolworths' Farming for the Future-programma en er worden geen gewasbeschermingsmiddelen toegepast. Het bedrijf levert wekelijks eveneens 3 tot 5 ton groene kiwi's (waarvan het seizoen in de tweede week van maart aanvangt) aan Marks & Spencer voor verwerking in fruitsalades en kleinere kalibers aan lokale markten en een verwerker die de kiwi's verwerkt tot gedroogde fruitrollen en gekonfijt fruit. 

"Voor de toekomst overwegen we ook om naar het Verre Oosten te exporteren, zeker met het oog op de verwachte productiestijging van onze gele kiwi's. Het seizoen van gele kiwi's loopt een week of zes voor op dat van de groene. De eerste gele kiwi's krijgen momenteel alweer knoppen," voegt Meyer er aan toe

In Nooyenskopje worden op 27 hectare kiwi's geteeld en dit seizoen worden er nog eens 7 hectare extra aangelegd waarop zowel groene (voornamelijk Hayward) en gele kiwi's (Actinidia chinensis) geteeld zullen worden.

De eerste kiwi's die half januari geoogst worden zijn de kiwibessen, de eerste week van februari gevolgd door gele kiwi's. Groene kiwi's, die het best bekend zijn bij de Zuid-Afrikaanse consument, worden vanaf de eerste week van maart tot eind juni geoogst. 

De groene kiwi is dankzij zijn harige schil minder gevoelig voor beschadigingen tijdens de pluk en het verpakken dan de gele kiwi die een gladde schil heeft. 

Op Nooyenskopje worden verschillende nieuwe rassen getest op een proefveld van de Landbouwfaculteit van de Universiteit van Stellenbosch. Meyer is met name enthousiast over de rode kiwirassen die momenteel getest worden. Verder ontvangt hij regelmatig bezoekers vanuit de hele wereld, waaronder Nieuw-Zeeland, op zijn bedrijf. Al het plantmateriaal, zowel de onderstammen als het entmateriaal, worden op het bedrijf zelf geproduceerd. 

De kiwiteelt is arbeidsintensief. Er worden bijen gehaald voor de bestuiving maar om een optimale vruchtvorming te garanderen verzamelen Danie Meyer en zijn team de pollen met de hand om vervolgens de rijen langs te gaan om de vrouwelijke bloemen te bestuiven. De verhouding vrouwelijke en mannelijke bomen bedraagt 5:1 in de boomgaarden. 

Momenteel is het tijd om te snoeien. "De goede resultaten van het voorbije seizoen zijn ten dele te danken aan de andere snoeimethode die we zijn gaan toepassen maar ook aan de koude winter van vorig jaar. Dit jaar zijn de resultaten vooralsnog wat teleurstellender. Meestal hebben we vanaf half mei tussen de 48 tot 50 vorstdagen maar dit jaar is het nog niet zo koud geweest. Voor meer informatie:
Danie Meyer
Nooyenskopje
Tel: +27 82 568 3224

Publicatiedatum: 6-7-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: