Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
"Koudeketen kan voedselvoorziening ontwikkelingsland met 15% verbeteren"

Een derde van al het wereldwijd geproduceerde voedsel gaat verloren of wordt verspild in de voedselketen. In het rapport 'De toekomst van voedsel en landbouw - ontwikkelingen en uitdagingen' onderstreept de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) dat ondanks de vooruitgang met betrekking tot het tegengaan van ondervoeding bijna 800 miljoen mensen chronisch honger lijden en 2 miljard mensen een tekort aan voedingsmiddelen hebben.

Volgens de FAO gaat jaarlijks ongeveer 670 miljoen ton voedsel verloren in rijke landen, en 630 miljoen ton in minder rijke landen. Wereldwijd gaat het in totaal om 1,3 miljard ton voedsel: een derde van het voedsel dat oorspronkelijk was bedoeld voor menselijke consumptie. Minder rijke landen kampen volgens de FAO met een aanzienlijk voedselverlies 'stroomopwaarts'. Daarbij gaat het om verliezen tijdens de oogst en verwerking direct na de oogst, en verliezen die worden veroorzaakt door slechte infrastructuur, gebrek aan investering en technische innovatie, en een beperkt kennisniveau.

Verschillen per regio

De mate van verlies in de voedselketen verschilt per regio. In Noord-Amerika, Europa, Japan en China gaat ongeveer 15% van het voedsel verloren in de distributie- en consumptiestadia. Dit percentage is lager in Noord-Afrika en Centraal-Azië (11%) en veel lager in Latijns-Amerika, Zuid- en Zuidoost-Azië en Afrika ten zuiden van de Sahara (5,9 tot 7,8%). In Noord-Amerika, Europa, Japan en China gaat ook 15% van het voedsel verloren tijdens de oogst en de verwerking direct na de oogst. In Afrika ten zuiden van de Sahara is dit meer dan 30%.

Het belang van de koudeketen

Het International Institute of Refrigeration (IIR/IIF) stelde eerde al in een Informatory Note dat koeling een belangrijke bijdrage kan leveren aan de aanpak van ondervoeding, vooral in de minst ontwikkelde landen. Door koudeketens op te zetten die net zo uitgebreid en betrouwbaar zijn als de ketens in geïndustrialiseerde landen, kunnen ontwikkelingslanden hun voedselvoorziening met ongeveer 15% verbeteren.

Voedselverlies en -afval worden ook steeds vaker in verband gebracht met milieuproblemen. Volgens de FAO wordt meer dan 10 procent van het totale wereldwijde energiegebruik verspild aan voedsel dat verloren gaat. Voedselverlies en -afval genereren elk jaar meer dan 3,3 gigaton CO₂-equivalent. Dat staat gelijk aan de gecombineerde jaarlijkse CO₂-uitstoot van Japan en de Russische Federatie.

Lees hier het volledige rapport.

Bron: Koudeenluchtbehandeling.nl

Publicatiedatum: 5-7-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: