Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
David Hage, Alvantho:

"Lagere kilo-opbrengsten aardappelen resulteren nog niet in plusje in de prijs"

Tholen - Bijna een maand geleden ging de eerste aardappelveiling van Alvantho van start. Zorgde de droogte in eerste instantie voor de nodige vertraging, na de regen van vorige week is iedereen wel gestart met het rooien van de nieuwe aardappelen. Veilingdirecteur David Hage spreekt van een spannende markt. "We waren in Tholen de enige aanbieder, maar nu komt er ook aanvoer van andere teeltlocaties in het land. Tevens worden er nog steeds importaardappelen aangeboden en barst ook de Duitse aanvoer los. Gelukkig begint er nu vraag van de verpakkers te komen voor de retail en het is te hopen dat dit de markt in balans houdt."

Toch is David er niet helemaal gerust op. "We hebben te maken met lage kilo-opbrengsten, maar dat wordt niet gecompenseerd met een plusje in de prijs. De prijzen van de beste Doré's en Frieslanders blijven stabiel rond de 35 cent en dat is niet overdadig. Door de droogte hebben we de beschikking over een prima kwaliteit aardappelen, maar de lagere opbrengsten blijven een bottleneck. En ik vind dat er geen gang zit in de verkoop. Gezien de mindere kilo's had ik een veel vlottere verkoop verwacht. En met de zomervakanties die aanstaande zijn, moet ik het nog maar zien. Overigens verwacht ik wel dat de industrie zal zorgen voor een bodem in de markt."

Zoete aardappelen
Nieuw dit jaar is de proef met zoete aardappelen die op het eiland Tholen van start is gegaan. "We hebben meerdere initiatieven geclusterd tot een proef van ruim 10 hectare. Het blijft een proef, en we zullen ongetwijfeld wat leergeld gaan betalen, maar gezien de ervaring met intensieve gewassen op het eiland, de uitstekende Thoolse grond en de opmars die de zoete aardappelen uit andere landen hier doormaken, zijn we hoopvol gestemd", vertelt David.

Voor meer informatie:
Alvantho
David Hage
Langeweg 11
4697 ZG St. Annaland
Tel: 0166-652450
Fax: 0166-653488
veiling.sa@alvantho.nl
www.alvantho.nl

Publicatiedatum: 5-7-2017
Auteur: Izak Heijboer
Copyright: www.agf.nl

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: