Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
"Nog bijna 750.000 ton meer aardappelen nodig"

Totale aardappelareaal NEPG-landen +4,6% naar 579.000 ha

Het totale aardappelareaal in de NEPG landen wordt geschat op 578.821 hectare. Dit is 4,6% meer dan vorig seizoen en 8,3% hoger dan het 5-jarig gemiddelde. Alle vijf NEPG-landen hebben hun areaal verhoogd, waarvan België met +5,4% de lijst aanvoert. Deze cijfers zijn gebaseerd op ramingen in de North West European Growers (NEPG) landen.

De NEPG benadrukt dat deze areaaluitbreiding niet automatisch een hogere totale opbrengst geeft, aangezien de opbrengst per hectare van grotere invloed op de totale oogst is dan een uitbreiding in hectares.

Bijna 750.000 ton meer aardappelen nodig
De NEPG schat de uitbreiding van verwerkingscapaciteit in combinatie met de extra export van verwerkte producten, vooral buiten de EU, op een extra behoefte van +750.000 ton aardappelen voor komend seizoen. Vooral de Belgische industrie breidt geweldig uit, waardoor hun areaaluitbreiding in de lijn ligt van de extra vraag en verwerking.Te vroeg voor oogstraming
De NEPG vindt het te vroeg om een inschatting te maken van de opbrengst. De laatste weken waren extreem droog en in veel landen golden beperkingen voor beregening. In België verwacht men 20 tot 25% minder opbrengst dan vorig seizoen in de vroege verwerking aardappelen. Ondanks de grote droogte staat de hoofdoogst er over het algemeen goed voor, vooral in het Verenigd Koninkrijk alwaar men meer neerslag had dan op het vasteland. De afgelopen regenbuien, die plaatselijk grote verschillen in neerslag gaven, hebben de groei van de gewassen een positieve impuls gegeven, echter de eerste gevallen van doorwas zijn ook gemeld.

Wetende dat de maanden juli en augustus en de weerscondities van de komende weken bepalend zijn voor de ontwikkeling van de aardappelgewassen, zijn alle scenario's nog mogelijk. Midden augustus zal de NEPG opbrengstcijfers publiceren, gebaseerd op proefrooiingen.

Bron: NEPG

Publicatiedatum: 5-7-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: