Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Nieuwe rassen verlengen seizoen

Vroeg en positief begin voor Britse kersen

Het Engelse kersenseizoen werd het hele jaar door gestimuleerd door het milde weer. Een warme periode tijdens de bloei en de hete periode van een paar weken geleden hebben het seizoen een week tot tien dagen vooruitgesneld vergeleken met een 'gemiddeld' jaar.

"We zijn net begonnen met het plukken van onze vroege rassen Merchant en Vanda", vertelt Emily Livesey, fruitmanager bij Lower Hope Fruit in Noord-Herefordshire. "Het fruit is groot en de kwaliteit is goed. We hadden geluk met veel zonlicht en droog weer, wat goed is voor kersen."Kent zal de komende weken in de piekvolumes zitten, ook gestimuleerd door het mooie weer. Emily zei dat het hele Britse seizoen een week voorloopt sinds de voorjaarsbloei. "De hittegolf van twee weken geleden heeft er echt gas op gezet. Het fruit heeft de neiging sneller te kleuren met de warmte, maar de interne rijpheid wordt dan niet net zo sterk beÔnvloed. Deze week is het koeler."Lower Hope Farms teelt 15 verschillende kersenrassen. De grootste volumes zijn van de Summer Sun, Stella en Lapins. Daarna wordt overgegaan op de Kordia, Karina, Regina en Sweetheart. De vele rassen dienen om het seizoen te verlengen. Ze hebben ook een aantal nieuwe soorten, zoals de Gracestar en Korvic: vroege seizoenrassen. "Ons seizoen zal eind augustus aflopen, dit jaar waarschijnlijk wat eerder dan normaal, maar we hopen dat we nog steeds Sentennials zullen plukken - een week later dan de Sweetheart."Het Britse seizoen loopt nu van begin juni tot half september, wat veel langer is dan 3-4 jaar geleden toen het seizoen alleen juli en augustus besloeg. Er zijn kersentelers van Zuid-Engeland tot Schotland, wat samen met de nieuwe rassen ook het seizoen verlengt. Een langere beschikbaarheid verhoogt de consumentenvraag en helpt ruimte op de schappen bij retailers te verzekeren.

"Met Spaans fruit op de schappen kunnen we het seizoen starten: het bouwt de verkoop op voor als het Britse seizoen begint. Zolang onze seizoenen niet botsen, is er geen probleem. Maar als het Spaanse seizoen laat is en wij vroeg zijn, dan zou er sprake zijn van een overaanbod. Dat is dit jaar niet het geval. Ze lopen goed langs elkaar op. Het wordt vrij warm in Spanje, dus de volumes zullen kleiner worden als de Britse volumes beginnen te groeien."

Publicatiedatum: 6-7-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: