Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
"Europees gezien mogelijk meer peren dan vorig seizoen"

Tholen - "De perenmarkt is weer terug opgekrabbeld. Er is in de vorige weken veel paniek geweest in dit fruit door rot in verschillende partijen. In sommige cellen was er zelfs sprake van 20 tot 30% verlies. Hierdoor ontstond bij sommige telers en handelaren een paniekreactie en gooiden ze grote volumes op de markt. Dat zette veel druk. Op dit moment is er minder aanbod. BelgiŽ is nagenoeg leeg, de aantallen komen met name nog uit Nederland", vertelt de Belgische handelaar Tony Derwael.

Hij vervolgt: "In BelgiŽ hebben we hetzelfde probleem ongeveer een maand geleden gehad. De peren in BelgiŽ waren daardoor sneller geruimd dan andere jaren. Hier en daar is nog wel een partijtje, maar het is overzichtelijk nu. De prijzen zijn in de tussentijd wel 20 cent gedaald. Momenteel liggen ze weer op het niveau van voor de paniek. Ik hoor nu van palloxprijzen tussen de 70 en 75 cent."20% minder peren

Begin augustus zullen de eerste Belgische peren weer geplukt worden. "De Corina is dit jaar aan de vroege kant. Ik verwacht dat we de eerste week van augustus kunnen starten met de pluk. De peren zijn aan de kleine kant door de droogte en door de behandeling na de vorst. Het kwantum is daarnaast ook minder, men verwacht 20% minder oogst. Europees gezien is het mogelijk dat er meer peren geoogst worden dan vorig seizoen. Nederland en BelgiŽ mogen dan wel minder hebben, maar Spanje en ItaliŽ hebben dit jaar waarschijnlijk meer dan anders."

Appelen

Met de appelen is volgens Tony bijna het hele seizoen 'gesukkeld'. "Tot de vorstschade kwam, want vanaf toen werd er weer gespeculeerd. Met name in Polen zijn de prijzen daardoor erg omhoog gebracht en werd er tot 10 cent meer gegeven. Momenteel zijn er nog voldoende appelen, maar een deel van de telers houden ze nog vast omdat de nieuwe oogst kleiner gaat uitvallen. Het is een logische keuze, maar ik denk niet heel slim. Consumenten kijken echt uit naar de nieuwe oogst. Als je dan nog een maand langer doorgaat met de oude, vrees ik dat er mensen misnoegd worden."

"Door de vorst in april gaan we naar een extreem lage appeloogst. In Europa wordt er 20% minder verwacht. In Polen heeft het daarna in mei nog hard gevroren en men verwacht dat het volume ook daar veel minder zal zijn. Laat ons zien wat de oogst zal zijn. Hier in de omgeving ziet het er droevig uit. Er zitten bomen tussen waar maar 10 of 20 vruchten aan hangen. BelgiŽ is enorm getroffen."

Voor meer informatie:
Tony Derwael
Bel'Export
Neremstraat 2
3840 Borgloon - BelgiŽ
Tel   +32 12 440 551
www.belexport.com
belexport@belexport.com

Publicatiedatum: 5-7-2017
Auteur: Gertrude Snoei
Copyright: www.agf.nl

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: