Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
"Markt voor bio-bananen gaat nog sterk stijgen"

Julie Vermeiren runt bananenbedrijf in Dominicaanse Republiek

Tholen - Voor de Belgische Julie Vermeiren is de bananenwereld niet onbekend. "Na mijn studie heb ik stage gelopen bij een bedrijf in de Dominicaanse Republiek en kon daar daarna ook direct aan de slag. Daar heb ik het reilen en zeilen in de bananensector geleerd. Nadat ik een jaar de Nederlandse afdeling had geleid, wilde ik graag terug naar de Dominicaanse Republiek", vertelt ze. "Ik heb altijd de ambitie gehad om een eigen bedrijf te starten en dit leek me het geschikte moment om de stap te wagen."Ervaring

Julie Vermeiren startte in 2009 het bedrijf Fresh Fruit in de Dominicaanse Republiek. Julie is de eigenaar en haar zus Sarah is verantwoordelijk voor de marketing. Het bedrijf heeft een volledig Belgisch management. Julie geeft aan dat de hele familie ook daadwerkelijk in de Dominicaanse Republiek woont, zodat ze echt hands-on kunnen werken. "Mijn vader Paul Vermeiren heeft al meer dan 40 jaar ervaring in de fruit- en bananensector, onder andere bij Dole. Mijn broer Thomas runt onze eigen plantage, Paradise Produce. Hij heeft veel ervaring opgedaan met plantages runnen in Marokko."Eigen productie
Fresh Fruit is gespecialiseerd in de export van biologische en biologische Fairtrade bananen. "We kopen onder andere bananen aan van gecertificeerde plantages die 100% correct werken. Sinds kort hebben we ook onze eigen gecertificeerde productie. Om de telers te ondersteunen en helpen bieden wij nu ook een compleet pakket aan van producten en maatregelen om de productie aanzienlijk te verbeteren." Het bedrijf exporteert de bananen naar diverse Europese supermarkten en sinds kort verschepen ze ook naar Amerika. Sarah geeft aan dat ze verwachten dat de markt van bio-bananen nog sterk zal stijgen. "Aan de andere kant stellen we ook vast dat meer en meer partijen zich op deze markt begeven waaronder ook de grotere spelers. De vraag zal ongetwijfeld blijven stijgen, maar zo ook het aanbod. Wij willen ons tussen al deze spelers onderscheiden als een professioneel bedrijf dat alles 100% correct volgens de Fairtrade & organic regels doet om op deze manier langdurige en succesvolle relaties op te bouwen met onze klanten. Het feit dat we zelf in de productie gestapt zijn, benadrukt dit eens te meer."


 
Een verschil maken

In de afgelopen jaren zijn er verschillende belangrijke gebeurtenissen gepasseerd. "De eerste ontwikkeling was de opstart van onze lokale school, Bambini genaamd. Bij Fresh Fruit geloven we dat mensen een verschil kunnen maken. Daarom willen we de levensomstandigheden van onze medewerkers, hun families en hun gemeenschap verbeteren. De opstart van een lokale school is hier de eerste stap in. In september zullen we meer dan 50 kinderen kunnen verwelkomen."

Eigen productie
Ze vervolgt: "De tweede ontwikkeling is de opstart van onze eigen productie in bananen. We hebben vastgesteld dat de rentabiliteit en productiviteit van de bananenplantages van onze boeren een pak lager lag ten opzichte van andere landen. Om onze boeren hierbij te helpen, hebben we zelf geïnvesteerd in een eigen state-of-the-art plantage. De bedoeling was om een modelplantage te maken met de beste technieken, de nieuwste technologieën en een goed dagelijks management. Op deze manier kunnen we onze boeren zelf tonen hoe ze de rentabiliteit en de productiviteit kunnen verhogen van hun eigen plantage. Aangezien we voor onze plantage van nul moesten beginnen, hebben we een beroep gedaan op de beste experten uit de bananenindustrie. Zij hebben ons van begin tot einde geholpen met dit ondertussen uniek project. Zo uniek dat Mr. David Murdoch, eigenaar van Dole onze plantage in eigen persoon een bezoek is komen brengen."Eigen bananenplantjes

"Omdat we voor de aanplanting niet de juiste kwaliteit van bananenplantjes vonden in de Dominicaanse republiek, zijn we ondertussen ook een eigen kwekerij van bananenplantjes opgestart om zeker te zijn dat we enkel met premium kwaliteit plantjes werken zonder mutaties. De plantjes moeten nu eerst door een zeer sterke selectieronde voor ze verkocht of geplant kunnen worden. We bieden deze plantjes nu ook aan aan onze boeren. Ook hier weer om de rentabiliteit en de productiviteit te verbeteren. We hebben ook vastgesteld dat de meststoffen die hier lokaal verkocht worden ofwel niet 100% bio zijn ofwel niet de juiste combinatie meststoffen voor bio-bananen bevatten. We hebben samen met experten een eigen organic meststoffenmix samengesteld en voeren deze hier in in de Dominicaanse Republiek. Ook deze producten kunnen onze telers bij ons aankopen. "

Enige met Rainforest Alliance certificering

Ze geeft aan dat Fresh Fruit voor de eigen plantage er naar streeft om de carbonfootprint naar nul te brengen. "We hebben hiervoor bijvoorbeeld zwaar geïnvesteerd in een veld met zonnepanelen. Onze plantage heeft van bij de start verschillende certifiëringen binnen gehaald waaronder Fairtrade, GlobalGAP, Sedex, Field to Fork, USDA organic, EU BIO agriculture en enkele maanden terug ook de Rainforest Alliance certificering. Onze plantage is momenteel de enige met deze certifiëring in de DR. Met de mooie resultaten die we nu al behalen in de eerste productiemaanden, hopen we onze telers te kunnen overtuigen om dezelfde producten en technieken te gebruiken in hun plantages."

Bio heeft positief effect
De belangrijkste doelstellingen van Fresh Fruit zijn om de beste bananen van de hoogste kwaliteit te leveren aan haar klanten en dit op een ecologisch en sociaal verantwoorde manier. "We streven ernaar langetermijn klantenrelaties op te bouwen op basis van vertrouwen en respect." Julie geeft aan dat lang niet iedereen overtuigt is van bio groenten en fruit. "Wij geloven echter dan dit de toekomst is. Eerst en vooral omdat het gezonder is om biologisch geteeld fruit te eten. Verschillende studies hebben aangetoond dat bio fruit meer vitaminen en meer antioxidanten bevat. Het tweede aspect is het ecologisch aspect. In de biologische landbouw wordt er enkel gebruik gemaakt van 100% natuurlijke meststoffen en wordt er geteeld met respect voor mens en natuur. Op korte en lange termijn heeft dit dus een positief effect op ons allemaal."

Voor meer informatie:
Sarah Vermeiren
Marketing Manager
Fresh Fruit
Tel Bel: (0032) 479 42 90 85
Tel Dr: (001) 849 45 144 32
 

Publicatiedatum: 7-7-2017
Auteur: Gertrude Snoei
Copyright: www.agf.nl

  

Reacties:


Goede weergaven van de activiteiten waarmee de familie van Paul Vermeiren bezig is in DR.
Deze familie heeft een lange historiek in België. Ik herinner me nog dat de vader van Paul en Jan in Lebbeke gestart is met de verkoop van KIWIS.
Hun bedrijf AVM is toch wel enkele jaren belangrijk geweest in België. Ik denk dat het huidige STARFRUIT ook nog uit die stal komt. Tof om paul nog eens op een foto te zien.
Prinsen jan, Waasmunster (email) - 7-7-2017 15:49:12


mooi artikel !!
De Vadder Gunther, Brasschaat (email) - 7-7-2017 13:25:38


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: