Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spunta aardappel het populairst in Italië en daarbuiten

Het Italiaanse familiebedrijf Agrilorusso bezit een groenten- en aardappelareaal van zo'n 60 hectare in de regio Trani en houdt zich bezig met zowel de rechtstreekse als indirecte verkoop. 

Het bedrijf teelt de aardappelrassen Arizona, Spunta, Bellina, Annabelle, Elodie en Agria op een areaal van 20 hectare. "Het seizoen loopt van mei tot juli en de aardappelen worden zowel op de binnenlandse als buitenlandse markt afgezet, met name in België en Nederland. Ondanks dat het een wat ouder ras is, blijft de Spunta aardappel het populairst en ook de vraag naar Bellina is groot," legt directeur Angelo Lorusso uit. 



"De prijzen en consumptie daalden ten opzichte van vorig seizoen omdat de oogst vertraging opliep door het weer wat tot overlappende seizoenen leidde." De huidige verkoopprijs bedraagt €0,30 en de aardappelen worden in kratten van 12 kilo verkocht. 



Selderij
Van alle groenten die het bedrijf teelt (bieten, witlof, andijvie en peterselie) wordt momenteel de selderij geoogst. "Voor de meeste groenten loopt het seizoen tot juli of september. Er wordt een eerste teeltronde op 15 hectare uitgevoerd, waarna de gewassen roteren. Dit jaar waren wij één van de eerste bedrijven die dit nieuwe ras zijn gaan telen, waardoor er geen pauzes waren en koude opslag niet noodzakelijk was."




Een deel van de producten wordt in Italië vermarkt maar het grootste volume is bestemd voor de export. "We zijn de officiële leveranciers van Carrefour in Frankrijk en België. Er gaan ook kleine volumes naar Duitsland, Nederland en Scandinavië."



"De prijzen variëren tussen de €0,50 en €0,60 en dat is prima."

Overige groenten
Tussen september en april produceert Agrilorusso andijvie voor de verwerkende industrie en de Belgische markt. "De groenten deden het goed dit jaar en gezien de goede prijzen ziet het er naar uit dat we het seizoen met een tevreden gevoel af kunnen sluiten. Dit geldt voor andijvie maar ook voor onze savooiekool, bloemkool, peterselie, radicchio en groenlof. De sneeuwval aan het begin van het jaar heeft alleen wat vriesbrand veroorzaakt. We hebben geluk gehad en vanwege de tekorten in andere regio's hebben we hogere prijzen gekregen."



"Het seizoen van selderij, peterselie, bieten, witlof, bloemkool, kool, groenlof en slaplanten start in de maand juli. Tot dusver heeft de droogte nog geen problemen opgeleverd. Bovendien kunnen we water uit onze eigen putten halen. In de toekomst willen we ook diepvries, gesneden en kant-en-klare producten op de markt brengen en we werken momenteel ook aan een nieuwe opslagfaciliteit."



Contact:
Agrilorusso di Lorusso Angelo

Via Rodio Apollonio, 53
76123 Andria (BT) - Italia
Email: info@agrilorusso.com
Publicatiedatum: