Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Drones als oplossing tegen bacterievuur

Dick de Kat Angelino, appel- en perenteler in Kesteren en bestuurslid van NFO, wijst erop dat zowel laanboomkwekers als fruittelers in het hele gebied alert moeten blijven op het voorkomen van verspreiding van bacterievuur. "In verkennende gesprekken met laanboomkwekers die controles laten uitvoeren door Naktuinbouw, denken we aan nieuwe methoden om bacterievuur te traceren, zoals de inzet van drones."

"Bacterievuur, veroorzaakt door de bacterie Erwinia amylovora, kan veel schade aanrichten in de fruit- en boomteelt, maar ook in tuinen, plantsoenen, parken, natuur en landschappen. Laanboomtelers zijn verplicht om hun percelen te laten controleren door medewerkers van Naktuinbouw, omdat ze hun bomen alleen gecertificeerd bacterievuurvrij mogen exporteren. Voor fruittelers geldt een dergelijke verplichting niet, omdat vruchten geen besmettingsgevaar vormen, maar ook voor hen is het van groot belang dat ze hun percelen goed in de gaten houden."

"Bacterievuur komt al in het voorjaar voor, maar vooral bij broeierig weer in juni, juli en tast het de bloesems, bladeren en twijgen van bomen aan. Het kan overwaaien door een boom van een ander perceel of uit een andere tuin, maar het kan ook overgebracht worden door insecten of vogels. Chemische middelen om het te bestrijden mogen niet meer gebruikt worden. Daarom is het bij aantasting van een boom, de bloesems, bladeren en twijgen kleuren dan bruinzwart en verdorren, van belang om een aangetaste boom meteen te rooien en vernietigen, om verspreiding in te dammen. Daarbij is hygiƫnisch werken essentieel."

Het ene fruitras is gevoeliger voor aantasting door bacterievuur dan het andere. "Verschillende oudere rassen zijn gevoeliger voor bacterievuur dan nieuwe. Die worden juist vaak geplant door hobbymatige telers die soms niet weten dat bacterievuur bestaat. Daarom is het van belang dat het hele gebied gecontroleerd wordt. Ook binnen de grootschalige fruitteelt zie je dat sommige rassen gevoeliger zijn dan andere. Dat heeft met name te maken met de nabloei die de rassen hebben. Maar we moeten ook letten op andere bomen en struiken in de omgeving, zoals onder meer de meidoorn en vuurdoorn die eveneens bacterievuurgevoelig zijn en de bacterie kunnen verspreiden. Daarvoor bestaan ook alternatieven, zoals onder meer de sleedoorn."

"De laatste jaren is bacterievuur goed onder controle gehouden en komen grootschalige uitbraken niet meer voor. In de jaren '80 had je soms wel eens percelen die voor een derde gerooid moesten worden. Jongere telers hebben dat niet meegemaakt, maar letten ook goed op. Gemeenten stimuleren de laatste jaren ook dat er minder bacterievuurgevoelige plantsoenen komen. Samen met de laanboomtelers kijken we naar mogelijkheden om het hele gebied te kunnen controleren op bacterievuur. We onderzoeken het inzetten van drones daarbij, die tegelijkertijd andere taken voor de laanboom- en fruitteelt kunnen uitvoeren. Wellicht zijn er nog andere mogelijkheden. Als fruittelers en laanboomtelers blijven we in gesprek."

Bron: Fruitpact
Publicatiedatum: