Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Onderzoek RIVM

"Slechts 15% volwassenen eet genoeg groenten en fruit"

Eind 2015 kwam de Gezondheidsraad met de nieuwe 'Richtlijnen goede voeding', waarin adviezen staan voor een gezonde voeding. Nu heeft het RIVM onderzocht in hoeverre we aten volgens deze richtlijnen vóór die tijd in 2012-2014. Dit is een mooi startpunt in onderzoek naar wat we eten in vergelijking met de nieuwe richtlijnen.

Het RIVM heeft in kaart gebracht wat volwassenen in de periode 2012-2014 aten en dronken. Vervolgens is dat vergeleken met de 'Richtlijnen Goede Voeding' van de Gezondheidsraad uit 2015. De Gezondheidsraad geeft in deze richtlijnen aan welke voedingsmiddelen en voedingspatronen leiden tot gezondheidswinst. De Gezondheidsraad geeft daarbij ook specifieke voedingsadviezen.

Resultaten 2012-2014
In het onderzoek werd de adviezen uit Richtlijnen goede voeding 2015 vergeleken met wat mensen aten en dronken tussen 2012 en 2014. Wat opvalt is dat maar 15 procent van de volwassenen de aanbevolen hoeveelheid groenten at. Ook de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van fruit werd maar door 15 procent van de volwassenen gegeten. Vrijwel iedereen dronk suikerhoudende dranken (inclusief vruchtensappen): gemiddeld 2 kleine glazen per dag, terwijl de Gezondheidsraad aanbeveelt daar zo min mogelijk van te nemen. 

Bron: Voedingscentrum
Publicatiedatum: