Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Prijs voor innovatieve plantaardige voedselproducten

Groenten stelen de show op New Food Challenge

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken heeft vandaag in Rotterdam de 8 winnaars bekendgemaakt van de New Food Challenge voor meer innovatieve plantaardige voedselproducten. De winnaars ontvingen een cheque met een bedrag van maximaal 30.000 euro voor de verdere ontwikkeling van bijvoorbeeld vegetarisch draadjesvlees, plantaardige eenpansgerechten en eiwitrijke groentennuggets.


De winnaars met staatssecretaris Van Dam in het midden. 
Bron: Ministerie van EZ


In totaal hebben 83 (startende) bedrijven zich ingeschreven voor de New Food Challenge. In februari gaf staatssecretaris Van Dam het startschot voor de ideeënwedstrijd waarmee (startende) ondernemers werden uitgedaagd om aantrekkelijke nieuwe voedselproducten te ontwikkelen. Achttien inzendingen voldeden aan de voorwaarden van de Challenge. Een onafhankelijke beoordelingscommissie heeft hieruit 8 ondernemers geselecteerd die hun plannen verder mogen ontwikkelen. De commissie bestaat uit vertegenwoordigers van het Voedingscentrum, WUR, Blonk Consultants en ASN Bank.

Van Dam: "Ik ben vandaag aangenaam verrast door de vernieuwende inzendingen voor deze innovatiewedstrijd. De winnende ondernemers staan nu voor de uitdaging om hun nieuwe producten daadwerkelijk in de winkels te krijgen. Ik wil ze daar graag bij ondersteunen, want een gevarieerder aanbod van plantaardige producten draagt bij aan een duurzame voedselproductie en consumptie."

De winnende ondernemers krijgen een half jaar de tijd om hun plannen verder uit te werken. Daarna worden de plannen opnieuw beoordeeld door een onafhankelijke adviescommissie. Circa vijf initiatieven komen in aanmerking voor een vervolgsubsidie van maximaal 250.000 euro uit de New Food Challenge. Het is de bedoeling dat de nieuwe voedselproducten dan vervolgens na anderhalf jaar op de markt komen. Van Dam trekt in totaal 1,8 miljoen euro uit voor de Challenge via de zogeheten SBIR-regeling.  

Doel van de New Food Challenge is om meer nieuwe gezonde en aantrekkelijke producten in de winkels te krijgen. De Challenge maakt deel uit van een reeks maatregelen om de consumptie van plantaardige eiwitten en de consumptie van groente en fruit structureel te verhogen. Dit sluit aan bij de voedingsadviezen van de Gezondheidsraad en de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

Een hogere consumptie van plantaardige eiwitten is niet alleen gezonder maar zorgt ook voor een duurzamere voedselproductie. In totaal stelt staatssecretaris Van Dam de komende vier jaar ruim 15 miljoen euro beschikbaar voor plannen en projecten die de beschikbaarheid en aantrekkelijkheid van plantaardige producten verhogen.

De New Food Challenge is onderdeel van de activiteiten uit de Voedselagenda; het kabinet heeft vorig jaar de transitie in het voedselsysteem ingezet met de Voedselagenda voor veilig, gezond en duurzaam voedsel.

Bron: Rijksoverheid

Publicatiedatum: 30-6-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: