Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Innovatie met aardbeien- en frambozenrassen in Piedmont

Op 22 juni werd een evenement gehouden voor de presentatie van het boek "Linee tecniche 2017 per ortaggi, fragola e piccoli frutti". Tijdens deze presentatie bespraken de ingenieurs Cristiano Carli en Roberto Giordano het weer, de aanwezigheid van Drosophila suzukii en Halyomorpha halys en de resultaten van het onderzoek naar aardbeien- en frambozenrassen.

"De informatie die is verzameld door de afdeling van Agrion in Boves (CN) laat zien dat de gemiddelde temperatuur tijdens de eerste zes maanden van het jaar hoger was dan het gemiddelde van 2002-2016 met uitzondering van januari. De temperaturen waren met name hoger in februari (+2.3°C) en maart (+3.4°C). Er was ook minder neerslag, zowel qua hoeveelheid (slechts 376 mm) als qua aantal dagen. In de afgelopen vijf jaar was er sprake van een gemiddelde van 45 dagen met neerslag, terwijl het in 2017 slechts 27 dagen heeft geregend," legt Cristiano Carli uit, die naast Agrion-ingenieur ook groenten- en zachtfruitmanager is.

"Het toezicht op Halyomorpha halys en Drosophila suzukii duurt voort. Wat Halyomorpha halys betreft hebben we blauwe bessen kunnen isoleren om de schade te kunnen bestuderen. In het geval van Drosophila suzukii kijken we naar de gewassen om het gedrag van de populatie te kunnen bepalen. De situatie is op dit moment vrij rustig, maar we evalueren nu verschillende soorten van anti-insectennetten en andere oplossingen." 


Schade veroorzaakt door de Halyomorpha halys bij blauwe bessen (bron foto: Agrion)

"We gaan een nieuwe test uitvoeren met een omheiningsnet van 3,5 meter hoog bij een terrein voor blauwe bessen, dat verder is bedekt met een net tegen hagel. De gaten van het omheiningsnet hebben een grootte van 1 mm², zodat de Drosophila suzukii wordt buitengesloten. Op dit moment wordt een andere test uitgevoerd op nabloeiende aardbeien, waarbij alleen maar gebruik wordt gemaakt van het omheiningsnet. Buiten het terrein zijn wat insecten aangetroffen, maar niet binnen de polytunnels."  

Hoewel er een periode is geweest waarin het volume aan aardbeien afnam, komt het areaal van Piedmont dit jaar neer op meer dan 140 hectare. Laatbloeiende rassen zijn populairder. De belangrijkste rassen zijn Alba (24%), Asia (20%) en Clery (17%). Verder hebben telers in Piedmont steeds meer de voorkeur voor planten die worden opgeslagen in koelunits ten opzichte van plugs (61% tegenover 39%).

"Er werden dit jaar problemen veroorzaakt door de vorst in april en de huidige droogte. Daarnaast hadden we te maken met ongedierte als bladluis, trips, rode spinnen en oorwormen. Nekrot, anthracnose en phomopsis hebben geleid tot bodemmoeheid," aldus Roberto Giordano.

"Ondanks dat we al jaren zoeken naar een alternatief, hebben we vooralsnog geen vervanging gevonden voor het Albaras. De rassen Brilla, Laetitia en Roxana hadden allemaal een goede productie, maar alleen de Brilla is zo vroeg als de Alba. De andere rassen worden eind mei of begin juni geoogst. De vroege rassen waar verder mee wordt geëxperimenteerd zijn Brilla, FragolAurea NF 149, AmyCIVN260, Aprica, Olympia NF638 en Tea NF633. De schade die door de vorst werd aangericht tussen 19 en 21 april heeft het echter onmogelijk gemaakt om een complete evaluatie te geven."

Het frambozenseizoen begon in Piedmont na de oogst van de late aardbeien. De ingenieurs van Agrion werken ook met laatbloeiende frambozen. Nieuwe rassen kunnen mogelijk de rassen Malahat, Tadmor en Tulameen vervangen. Een aantal rassen die ter overweging worden genomen, zijn de Glen Dee en Glen Ericht uit het Verenigd Koninkrijk en de San Rafael uit Spanje. 

Wat betreft de laatbloeiende frambozen worden in 2017 de rassen Amira, Regina en Kweli Advarbereen geteeld. Nieuwe rassen zijn onder andere de Paris Versailles en de gele Amira, die nuttig is om de productie af te wisselen.

Contact:
Cristiano Carli and Roberto Giordano

Agrion - Fondazione per la ricerca, l'innovazione e lo sviluppo tecnologico dell'agricoltura piemontese
Tel.: (+39) 0171-388880
Web: www.agrion.it

Publicatiedatum: 13-7-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*