Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
ABB Trading investeert in nieuw machinepark

Natte start blauwebessenseizoen

Tholen - Door de regen deze week kon het blauwebessenseizoen pas later van start gaan. "Tijdens regen kun je geen bessen plukken. Als ze nat zijn, worden ze eerder zacht. Dat is ook de reden waarom mensen blauwe bessen niet hoeven te wassen", legt Fred Douven, eigenaar van ABB Trading uit. "Ze zijn namelijk ontzettend gevoelig voor water en wassen verkort de houdbaarheid enorm."



Weinig aanvoer
Op dit moment is er maar een klein volumes beschikbaar. "Er is weinig aanvoer, ook vanuit Portugal. Dit land kwam goed af, maar momenteel is het veel te warm, dus wordt er maar weinig geplukt. Hier zijn we begin deze week van start gegaan, maar deze week moeten we plukken tussen de buien door." De vorst in april heeft ook impact gehad op de opbrengsten van het vroege ras Duke. "Ik schat dat er in totaal van dit ras hier in het zuiden van Nederland 20 tot 30% minder wordt geoogst. Daarnaast is er een deel van de bessen kleiner uitgevallen. De rest van onze rassen zoals Draper, Liberty en Aurora hebben gelukkig weinig schade ondervonden."



Nieuw

Het jonge bedrijf ABB Trading handelt jaarrond in blauwe bessen en asperges. Deze worden in Horst gesorteerd en verpakt. "Fred en ik kochten dit pand in toen we van start gingen 2015 en het leek veel te groot. Nu zijn er alweer plannen voor een nieuwe uitbreiding omdat we zo hard groeien. Dit hadden we nooit kunnen dromen", vertelt Harry Jansen, financieel directeur. "Wat wij heel belangrijk vinden is investeren in onze mensen. Mensen zijn het belangrijkste onderdeel van een bedrijf, de beste resultaten bereik je door personeel op de juiste manier te behandelen. We zorgen ervoor dat ze het hele jaar door hier kunnen werken, zodat ze het product goed kunnen leren kennen en ervaring op doen. Dat kun je niet bereiken als ze alleen enkele maanden inpakken. Wij trainen onze mensen jaarrond en daar plukken we letterlijk de vruchten van."



Investeringen
Harry vertelt dat ABB Trading begin dit jaar in een nieuw machinepark heeft geïnvesteerd. "We hebben twee dezelfde nieuwe verpakkings- en sorteerlijnen van BBC Technologies. Eerst hadden we er één met een uitleesband, nu twee met een dubbele vuller. De machine kan de bessen op verschillende kenmerken sorteren, waaronder dikte en verschillende kwaliteiten." Hij geeft aan dat er een groei te zien is in topseal. "Momenteel wordt er steeds minder verpakt met deksel. Velen willen namelijk het gebruik van plastic terugdringen. Op de verpakking wordt nog een etiket geplaatst met een track&trace code. Alles is terug te herleiden naar de teler." Naast deze lijnen heeft ABB Trading ook nog een lijn van Marco, waar het bedrijf ook voor derden kunnen verpakken. Na het verpakken worden de producten in één van de koelcellen gezet. "We hebben verschillende koelcellen. Eén is voor het snelle koelen en zorgt ervoor dat 25ton fruit binnen vier uur tijd van 20 naar 2 graden gaat."

Snelheid
De belangrijkste concurrenten voor Nederlandse blauwe bessen zijn Polen en Duitsland. "Deze starten rond dezelfde tijd en als je met meerder origines en grote volumes tegelijk op de markt bent is een betere prijs maken moeilijker. Wij zorgen ervoor dat we de beste kwaliteit leveren. Ook snelheid is essentieel", benadrukt Fred. "Als je zorgt voor korte leadtimes in bestellingen kun je een klant erg tevreden maken." Niet inzetten op één of enkele klanten is volgens de eigenaar ook een belangrijke zaak. "Als bedrijf is het goed om risico's te spreiden. Daarnaast komt het nog wel eens voor dat op bepaalde momenten de ene markt een hogere prijs geeft."

Voor meer informatie:
Fred Douven
ABB Trading B.V
T: +31 6 520 55 496
Fabrieksstraat 6
5961PK - Horst
sales@abbtrading.nl
www.abbtrading.nl