Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Valencia-seizoen van start in noorden van Zuid-Afrika

In de Zuid-Afrikaanse provincie Limpopo zijn citrustelers begonnen met het oogsten van Valencia-sinaasappelen. Wat betreft areaal is de Valencia het op ťťn na belangrijkste citrussoort van Zuid-Afrika. De oogst wordt voor dit jaar geraamd op een volume dat 16% groter uitvalt dan in 2016. Na de droogte en hagelbuien in de Hoedspruit-regio hebben de volumes zich hersteld. Met het einde van week 24 zijn er vanuit Zuid-Afrika tot nu toe 900.000 cartons van 15kg geŽxporteerd. Vorig jaar kwam 59% van alle Zuid-Afrikaanse Valencia's uit Limpopo."De Turkse Valencia-oogst begon twee weken geleden en zal nog twee weken doorlopen. De kwaliteit is goed met een goede kleur dankzij koude nachten," zegt Cornel van der Merwe van de Komati Group. De Komati Group heeft teeltbedrijven in de omgeving van Onderberg, Hoedspruit, Letsitele en Burgersfort, hoewel er in de omgeving van Burgersfort geen Valencia's worden geteeld. Ongeveer de helft van alle productie van de Komati Group komt neer op Valencia's.

"De droogte heeft nog steeds effect, met name op de pitloze Delta's. Dit citrus had een matige fruitzetting in de omgeving van de Onderberg, waar sprake was van waterschaarste. Ondanks dat verwachten we een gemiddelde opbrengst met een neiging naar grotere formaten," zegt Cornel.
Het bedrijf heeft nog steeds de beschikking over Star Ruby grapefruit. Hiermee kan een gat in de markt worden gevuld, dat loopt tussen het seizoen voor Turkse Valencia's en de Midknight- en Delta-sinaasappelen die in de volgende maand worden vermarkt. 

Het Valencia-seizoen loopt tot september. De Valencia is door zijn kleur, ronde vorm en sappige smaak met name populair in China, Japan en Zuid-Korea. "Tussen de 15% en 20% van de Valencia's wordt naar het Verre Oosten gestuurd. Er waren eerst wat zorgen over of de Turkse Valencia wel geschikt was voor koelopslag, gezien het een nieuw ras betreft. Er is echter gebleken dat het fruit van oudere bomen sterker is en daarmee beter bestand is tegen koelopslag."

Rusland is een belangrijke markt voor Zuid-Afrikaanse Valencia's. Deze markt absorbeert zo'n 20% van de Valencia's die door de Komati Group worden geproduceerd. Mochten de maten van het fruit over het algemeen groter uitvallen, dan kan dit fruit op deze markt terecht. De grotere maten zouden kunnen worden veroorzaakt door de verminderde fruitzetting bij de pitloze Delta-sinaasappelen, waarmee dus ook sprake is van een verminderde opbrengst.

Ongeveer de helft van de totale productie aan Valencia's van de Komati Group is bestemd voor programma's bij supermarkten in het Verenigd Koninkrijk en in de EU. 
Met het einde van week 24 waren er door de gehele citrussector van Zuid-Afrika zo'n 2,8 miljoen cartons van 14 kg verpakt. Dat is een significante toename ten opzichte van vorig jaar toen in dezelfde periode sprake was van in totaal slechts 1,6 miljoen cartons.

Voor meer informatie:
Cornel van der Merwe
Komati Group
Tel: +27 15 345 8500

Publicatiedatum: 30-6-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: