Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Aanstaande technologie tijdens Congres Australische Bananensector

Consumentengedrag voorspellen met een bodyscan?

Kun je je voorstellen dat je naar het buitenland reist zonder een vertaler nodig te hebben en dat je in plaats daarvan gewoon een pil slikt? Dit zou zomaar slechts een paar decennia van ons verwijderd kunnen zijn volgens een Australische sociale futurist.

‎Chief Strategy Officer bij WPP AU/NZ, Rose Herceg, vertelde tijdens het Congres van de Australische Bananensector in Sydney dat het na de kunstmatige intelligentie tijd is om na te denken over het geplande gebruik van militaire technologie. Ze kreeg onlangs een rondleiding door Defence Advanced Research Projects Agency (DARPA) in Amerika. "Alle geniale dingen in de wereld werden uitgevonden of vormgegeven door DARPA, zoals het internet en GPS", aldus Herceg. "Tieners denken dat GPS door Google werd bedacht met Google Maps, maar dat is niet zo."Het agentschap beschikt over een onderzoeksbudget van €877 miljard per jaar en Herceg zegt dat ze versteld stond van sommige projecten die worden ontwikkeld en binnen vijf jaar voor de versproducten kunnen worden gebruikt.

De uitvoering van het project Broad Operational Language Translation (BOLT) ligt nog wat verder in de toekomst. Wat momenteel getest wordt als injectie, wordt aangepast naar een pil en zal ervoor zorgen dat mensen in staat zijn één van de vijf belangrijkste talen van de wereld te spreken: Engels, Mandarijn, Spaans, Hindu Swami en Arabisch. 

"Het werkt op de synaptes in je brein, die bij kleine kinderen overontwikkeld zijn waardoor ze makkelijker nieuwe taalvaardigheden aanleren", aldus Herceg. "Het geeft je genoeg basiskennis van het Spaans of Mandarijn om te kunnen spreken. De pillen komen uit in versies van 28, 21, 10 of 7 dagen. Dus als je naar China wilt om daar een deal te sluiten maar je vertrouwt de vertaler niet: slik gewoon een pil. Taal is de grootste belemmering voor zaken over de hele wereld."

Er moet echter nog veel meer werk worden verricht aangezien onderzoeken hebben aangetoond dat de pil een kleine hersenzwelling veroorzaakt. Mevrouw Herceg schat dat het nog twintig jaar duurt voordat de pil zal worden gebruikt. Een andere technologie om in de gaten te houden is Gait Biometric Technology, die volgens de CSO een driedimensionale scan van je lichaam maakt om te voorspellen wat je denkt en voelt. Gait kijkt naar fysieke eigenschappen zoals de manier waarop een persoon loopt (wat voor elk individu uniek is), je houding, de manier waarop je je armen beweegt of vertrouwen uitstraalt etc.

"Deze technologie voorspelde hoe ik denk, wat mijn algemene politieke opvattingen zijn, of ik gek ben op groenten en fruit, of juist op verpakte voeding of afhaaleten", zei ze. "Belangrijker nog: hoe ik mijn geld besteed. Ben ik impulsief of neem ik mijn tijd? Het voorspelde voor 99 procent correct hoe ik me gedraag en wat ik denk en doe." De CSO liet weten dat deze technologie kan worden toegepast op de versproducten. In winkels kan de voorkeur van een klant worden bepaald wat betreft ras en grootte. En het is "de laatste stap in voorspellende modellering en gedragssegmentatie."

DARPA onderzoekt ook of genetisch gemodificeerde insecten kunnen helpen plagen op te sporen en uit te roeien en zo gewassen te beschermen. Ook houdt men zich bezig met Kevlar-apparaten die omhoog kunnen en op stevige wijze ladders, netten of structuren zoals muren kunnen vervangen. Mevrouw Herceg zegt dat er ook vooruitgang wordt geboekt met een poreus betonachtig materiaal, genaamd Engineering Living Material (ELM), dat terug groeit indien het door een natuurramp wordt getroffen.

"Als de torens van 9/11 hiermee gebouwd waren geweest, waren ze op het moment van de aanval lang genoeg overeind gebleven zodat mensen de uitgang van het gebouw hadden kunnen vinden", zegt ze. "Wordt de structuur hard door iets getroffen, dan kan hij terug groeien en rechtop blijven staan, wat vooral handig is voor telers in rampgevoelige gebieden. Ze zien er niet mooi uit, maar dat hoeft ook niet. Wat ze wel kunnen, is je gewassen of je huis beschermen." Een ontwikkeling die volgens Herceg net zo belangrijk is, is Food Crime Unit, een apparaat dat ontdekt wanneer mensen liegen over de inhoud van hun voedselprodukten. Ze zegt dat het CEO van voedselbedrijven in de gevangenis kan stoppen omdat zij beweren dat hun voedsel op een bepaalde manier wordt geteeld, terwijl het op andere wijze gebeurt. "Dit is een ongelofelijke eerste stap in het criminaliseren van nalatig voedselgedrag, wat muziek in de oren moet zijn voor iedereen die in de verse voeding werkt en moet concurreren met 'nep' eten."

Lees meer over DARPA op www.darpa.mil

Voor meer informatie:
Rose Herceg
WPP AU/NZ
Tel: +61 2 9373 6488

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018