Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vers is het nieuwe premium

Premium-merken bestaan nog steeds en ze hebben ook een functie, maar het nieuwe premium komt eraan. Dat gaat over het product, niet over het plakkertje erop. De kracht van het product staat daarbij centraal, aldus Inga Blokker van het FSIN tijdens het FSIN Zomercongres Food < = > LIFE op 28 juni. Ze ging in het kader van een toekomstverkenning in op enkele groeirichtingen van de Nederlandse foodsector. Ze gaf er vier. De groeirichting premium food en lifestyle lichtte ze eruit. Deze bestaat, aldus Blokker, uit vier elementen. In een aantal gevallen zijn de definities daarvan veranderd.

Vers
Neem het begrip vers. De letterlijke betekenis (verse groente, vers fruit) heeft gezelschap gekregen van een symbolische betekenis. Daarover: "Mensen vragen zich af: wat zit er in een product? Wat is er aan toegevoegd? Is dat goed voor mij? Ze letten op smaakversterkers (meer dan een kwart), op kleurstoffen (31 procent), en ze vragen zich af of een product natuurlijk is (34 procent). Mensen zijn zich tegenwoordig veel bewuster van vers dan vroeger.'

Gezondheid
Gezondheid en welzijn was een ander element dat aandacht kreeg. Vroeger ging het om voornamelijk om calorieën. Nu gaat het daarnaast om andere dingen. "Past een product bij mijn persoonlijke gezondheidsideaal? Waartoe stelt het product me in staat? Mensen letten op suiker en vet. Aan de andere kant is er aandacht voor proteïne, al moet ik zeggen dat het percentage mensen dat daar in Nederland op let klein is (15 procent). In het buitenland zijn ze daarmee verder. Maar ik ben ervan overtuigd dat dit percentage ook in Nederland zal gaan groeien."

Transparantie
Transparantie is een andere driver voor consumenten om een product te kopen. Het begrip identiteit hangt daarmee samen. Wie heeft het product gemaakt, wil 17 procent weten. De ingrediëntenlijst is voor 25 procent van de consumenten interessant. Blokker: "Als consumenten moeten kiezen tussen twee producten kan transparantie in combinatie met andere factoren de doorslag geven."

Culinaire beleving
Het element culinaire beleving, nummer 4 in de rij, heeft te maken met het onverwacht upgraden van alledaagse producten naar een culinair niveau. Wanneer dit op grote schaal gebeurt kan dit grote verschuivingen met zich meebrengen. Blokker: "Fastfood, casual dining en fine dining kregen gezelschap van fast casual dining. De beleving daarvan was hoger dan verwacht. De komst van fast casual dining zette de sector op zijn kop. Het snoepte aan de ene kant iets van fastfood en aan de andere kant van casual dining."
 
Impact
Over de impact van deze pijlers, zei Blokker: "Wij geloven dat foodbedrijven die deze pijlers op de juiste wijze inzetten, tegemoet komen aan de behoeften van de consument. Maar wat zijn die behoeften dan?", stelde ze zichzelf de vraag. Ze gaf viert basisbehoeften aan: functionele behoeften, emotionele behoeften (hoe voelt een product?), levensimpact behoeften (kan ik mezelf met dit product op de kaart zetten?) en sociale behoeften (draagt het bij aan een betere wereld?).

Bron: FSIN
Publicatiedatum: