Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Kenia: Nieuwe regels voor de export van groenten en fruit

De groenten- en fruitsector in Kenia zal de komende tijd grote veranderingen doorvoeren om zijn internationale markten te versterken, zo liet de voorzitter van de Fresh Produce Exporters Association of Kenya (FPEAK), Apollo Owuor, vorige week in Nairobi weten. 

Owuor stelde toen ook de nieuw benoemde directeur voor van de 148-leden tellende organisatie: Hosea Machuki. Machuki zal zich inzetten voor de implementering van het nieuwe reglement waar groenten, fruit en kruiden onder gaan vallen. In dit reglement, de KS 1758 Part Two - staan de eisen waar producten aan moeten voldoen voordat ze geëxporteerd mogen worden. 


Van links naar rechts: De voorzitter van de Fresh Produce Exporters Association of Kenya, Apollo Owuor, verwelkomt de net aangestelde directeur Hosea Machuki.

Sinds 2012 heeft Kenia problemen met de EU door overmatig gebruik van bestrijdingsmiddelen en quarantaineziekten. Deze problemen hebben het land miljarden gekost, waardoor de nieuwe maatregelen van groot belang zijn. "We hebben de laatste vijf jaar verschillende systemen ontwikkeld waardoor de bovenstaande problemen niet langer in de weg staan van de sector," zei Owuor tijden een FPEAK ledenbijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst werden de leden ingelicht over de nieuwe maatregelen. 

De maatregelen van de KS 1758 Part Two zullen volgende maand in gaan in samenwerking met een overkoepelende organisatie die gecreëerd is door de Kenya Flower Council en FPEAK. Bij deze organisatie kunnen mensen binnen de sector terecht om hun zorgen te uiten over problemen die ze tegen komen. In eerste instantie waren de Flower Council en FPEAK twee aparte instanties, wat voor meer werk en kosten zorgde, vertelt interim voorzitten van de Kenya Horticulture Council, Richard Fox.

De laatste cijfers laten zien dat de sector Ksh102.5 miljard (€869 miljoen) heeft verdiend met de buitenlandse handel. Dit is het een na grootste bedrag van een bepaalde sector, na de theesector, dat jaarlijks 10% groeit. "Door de grote vraag kunnen we nu veel producten exporteren. De droogte in 2016 en 2017 beïnvloedt de productie nog steeds en daarom moeten we ervoor zorgen dat onze productie constant blijft en verder groeit.  

Buitenlandse markten zijn dol op producten uit Kenia, maar wanneer de hoeveelheden van de producten teruglopen kopen ze hun producten liever elders," zegt Machuki. "Ook de Amerikaanse markt wil onze producten importeren en door de huidige directe vluchten naar Washington kunnen we deze markt nu aanboren door onze mensen extra te trainen," voegt Machuki toe. Hij geeft bovendien aan dat er in de Verenigde Staten veel interesse is in Keniaanse avocado's en mango's. 

Owuor benadrukt dat de Kenya Horticulture Council geen fusie is, zoals in het verleden vaak werd aangenomen. "Het is een gezamenlijke raad die zal kijken naar problemen die vaak binnen de industrie voorkomen." De KS 1758 Part Two gaat twee jaar na zijn voorganger in, de KS 1758 Flowers and Ornamentals, die in 2015 in gebruik genomen werd. In de nieuwe reglementen staan alle regels waar exporteurs en handelaren zich aan moeten houden en dit zal de basis worden waarop export vergunningen worden afgegeven. Hierdoor worden slechte praktijken vermeden. De oprichting van het KHC wordt gesteund door de USAID via de Kenya Agriculture Value Chain Enterprises.


Voor meer informatie:

Publicatiedatum: 13-7-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: