Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Fabio Giuntoli, Frutas Chiara, Dominicaanse Republiek

"We komen terug als grote speler op de ananasmarkt"

"Ananastelers in de Dominicaanse Republiek werken hard en vastberaden om hun positie als belangrijke ananasleverancier op de internationale markt te heroveren. Ze hebben grote problemen overwonnen, vooral op het gebied van de grootschalige reproductie van plantmateriaal. De Dominicaanse Republiek is er in geslaagd om zijn ananasproductie in een periode van slechts drie jaar te transformeren," vertelt Fabio Giuntoli van Frutas Chiara, een Dominicaans bedrijf dat gespecialiseerd is in de productie en export van ananas. 

"Momenteel groeit de export jaarlijks met 30%. Door dit nieuwe product kunnen we opnieuw uitgroeien tot een grote speler op de internationale ananasmarkt. Fabio voorspelt een snelle groei aangezien iedere plant na de oogst 3 tot 4 nieuwe planten voortbrengt. "We telen maar voeren tegelijkertijd ook verbeteringen door. We passen nieuwe technologieën toe en zetten onze middelen in om plantages te verbeteren, certificaten te verkrijgen en ons personeel op te leiden."

"Er zijn nog altijd volop mogelijkheden voor onze sector. Er is land en een arbeidersbestand dat in de loop der jaren gekwalificeerd is. Het is dus mogelijk om onze productie uit te breiden. We moeten echter groeien volgens een programma, wat inhoudt dat de productie en export zich in een gelijk tempo moeten ontwikkelen ."


Vorig jaar alleen al werd 9.000 ton van de ananasproductie geëxporteerd. 80% tot 90% van de productie wordt op de binnenlandse markt afgezet. "Onze eigen markt is zeer winstgevend maar daarnaast ook erg veeleisend. Er is alleen vraag naar de hoogste kwaliteit wat te maken heeft met het belang van het toerisme. Wat betreft de export is Europa onze belangrijkste markt. De grootste volumes zijn bestemd voor Italië, Spanje en Zwitserland. De vraag naar ons fruit is altijd groter dan onze productie wat te danken is aan het prestigieuze imago van ons kwaliteitsfruit. De meest urgente uitdaging is het vergroten van onze productie om aan de internationale vraag te kunnen beantwoorden, zelfs zonder nieuwe markten te openen," vervolgt Fabio. Fabio legt uit dat de volumes klein zijn en dat de export vooral per luchtvracht plaatsvindt. Italië is de belangrijkste afzetmarkt voor Frutas Chiara en is tevens het geboorteland van Fabio. "We zoeken naar nichemarkten die bereid zijn meer te betalen voor de hoge kwaliteit die wij leveren. We leveren onze ananas altijd binnen 48 uur na de oogst en onze consumenten eten hun ananas veelal al 24 tot 30 uur nadat deze geoogst is.  Biologische teelt is een trend in de tuinbouwsector maar Fabio legt uit dat dit vooralsnog geen optie is voor de Dominicaanse ananasteelt. "In de eerste plaats willen we onze conventionele ananasproductie consolideren. Misschien is het iets wat we in de toekomst zullen overwegen maar alles op zijn tijd. "Een andere trend is ananas zonder kroon, wat volgens Fabio een buitensporigheid is omdat ananas als 'koningin' onder de fruitsoorten een kroon dient te dragen. "Het is een prachtig stuk fruit en daar hoort de kroon gewoon bij. Bovendien geeft de kroon aan hoe de kwaliteit van het fruit is. Het verwijderen van de kroon is misschien kostenbesparend maar wij exporteren naar nichemarkten waar men bereid is wat meer te betalen. We verzenden dan ook uitsluitend aantrekkelijk fruit van de beste kwaliteit."

Volgens de exporteur heeft Dominicaanse ananas een streepje voor dankzij zijn kwaliteit en smaak. "Ons land kent meer zonuren dan andere producerende landen, zodat de Brix van onze ananas hoog is, wat het fruit een extra zoete smaak geeft. Daarnaast biedt onze geografische ligging logistieke voordelen omdat de transittijd naar Europa over zee 7 dagen korter is dan vanuit Puerto Limón in Costa Rica. In onze sector weten we dat 7 dagen een groot verschil kan maken. De ideale ananas voor de export weegt rond de 1,8 kilo (van 1 tot 2 kilo) alle grotere maten zijn bestemd voor de binnenlandse markt."Frutas Chiara is lid van de coöperatie Apropic, de grootste organisatie van ananasproducenten in de Dominicaanse Republiek, met meer dan 130 producenten en een areaal van ruim 2.000 hectare. "Dat lijkt misschien weinig maar voor een land als het onze is het een grote organisatie," vervolgt Fabio. Vroeger was Fabio de enige exporteur maar vandaag de dag zijn er meer bedrijven. Frutas Chiara beschikt over het GlobalGAP en Fair Trade-keurmerk. Het bedrijf heeft 30 werknemers in dienst en exporteert zijn ananas onder vijf merknamen. Alle ananas van de coöperatie komt van Monte Plata en Sanchez Ramirez en worden verpakt in het moderne pakstation van de coöperatie in Cevicos, een stad die beroemd is vanwege de ananasteelt. Deze regio is arm maar de ananassector floreert er en daar plukt de lokale bevolking ook de vruchten van."

"De afgelopen maanden heeft het na een lange droge periode meer geregend dan gebruikelijk is in het land. Dit heeft gevolgen gehad voor een aantal gewassen. Ananasplanten zijn echter erg sterk en hebben tot dusver geen schade opgelopen, hoewel de schade aan de wegen en de extreem natte omstandigheden het werk op het land moeilijk maken," aldus Fabio. Voor meer informatie:
Fabio Giuntoli    
Frutas Chiara   
Dominican Republic  
T: 809 904 1440
E: clearfruit@claro.net.do

Publicatiedatum: 29-6-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: