Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jaco Elenbaas, telersvereniging Cherry Queen:

"We hebben nog nooit zoveel kersen gehad"

Tholen - Bij Jaco Elenbaas uit Arnemuiden is het Hollandse kersenseizoen weer afgetrapt. De kersenteler, aangesloten bij telersvereniging Cherry Queen, mag zich verheugen in een goede oogst. "We hebben nog nooit zoveel kersen gehad, wat toch wel opmerkelijk is gezien de vorst die we hebben gehad. De overkappingen en frostbusters hebben hun werk goed gedaan. Op één perceel hebben we niks gedaan en daar hangt dan ook een oogst van 40%."



"Ondanks de grote oogst is de maatsortering met een gemiddelde hoofdmaat van 28 gewoon erg goed. En er zijn niet alleen veel kersen, ze zijn dit jaar ook heel mooi en heel lekker als gevolg van de vele zonuren. Wel is het erg droog geweest, maar gelukkig hebben we de kersen overal goed water kunnen geven", vertelt Jaco. De teler zet zijn kersen via The Greenery hoofdzakelijk af richting de binnenlandse retail. "Maar we kijken ook naar de mogelijkheden buiten de grenzen. In Europa zijn er voldoende markten met aanzienlijk minder kersen. We halen ze ook deze kant op, dan kunnen deze goede kersen ook terug!"

"Er is een goede vraag naar kersen. Dat merken we in onze landwinkel, maar ook bij de retail. Mensen hebben gewoon weer zin in kersen na zo'n importperiode, waarin de kersen niet zo lekker zijn. Ondanks de grote volumes blijven de prijzen redelijk op niveau. Zeker de goede stevige kersen brengen gewoon geld op", vertelt Jaco. "Vanaf volgende week zitten we echt goed in de kersen. Nu zijn deze nog van het ras Merchant, maar vanaf komende week krijgen we met Grace Star en Samba ook de wat stevigere kersen."

Bij telersvereniging Cherry Queen zijn vier telers aangesloten met een gezamenlijk areaal van 15 hectare. De volledige kersenteelt is overkapt. "Zonder overkappingen kun je geen kersen telen in Nederland", zegt de teler. "Hiermee blinkt Nederland ook uit ten opzichte van België waar nog aanzienlijk minder kersen overkapt staan. Dat levert gewoon resultaat op. Wel heb je met regenkappen gewoon een prijs van 4 euro voor je kersen nodig. Anders is het niet meer rendabel."

Voor meer informatie:
Jaco Elenbaas
Telersvereniging Cherry Queen
Langeweg 34
4331 RE Arnemuiden
Tel: 0118-603337
zeeuwsekers@planet.nl