Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hackers vooral succesvol bij grotere bedrijven

AGF-detaillisten hebben geen last van gijzelsoftware

Tholen - Een aantal weken geleden schrok het WannaCry virus computergebruikers wakker. Nederland ontsprong de dans toen grotendeels maar afgelopen dinsdag werden Nederlandse bedrijven wel getroffen door gijzelsoftware. Het kan iedereen overkomen, maar het lijkt een probleem van bedrijven met veel medewerkers. Onder detaillisten in de groente- en fruitbranche speelt het probleem niet, ook niet wanneer zij bijvoorbeeld een webshop hebben. "Bij ons gaat het vooral nog om verkoop in de winkel. Klanten die naar de webshop of -site gaan, zoeken daar informatie op. Via de webshop hebben we nog niet veel omzet", vertelt Patricia van Hans Camman uit Rotterdam. Wetselaar Groente en Fruit, Greenshop Herenhof en De Q-Burgh-Haamstede laten weten geen problemen met software te hebben ondervonden.

Grotere bedrijven
Branchevereniging AGF Detailhandel Nederland (ADN) ziet geen aanleiding om detaillisten te waarschuwen voor hackers. "We informeren hen zodra daar aanleiding toe is. Enige tijd geleden wezen we hen bijvoorbeeld op spookfacturen en verdachte telefoontjes van criminelen", laat Sandra Keegel van ADN weten. De servicedesk van Versplatform Nederland heeft tot op heden geen meldingen van gegijzelde computers of systemen ontvangen. "Ik denk dat de aanvallen vooral gericht zijn op grotere bedrijven", laat Ercan van de servicedesk weten. Versplatform Nederland host ongeveer 500 webshops, websites en narrowcastingssystemen, waaronder ook die van AGF-detaillisten. Hij denkt niet dat particuliere ondernemers er mee te maken krijgen, aanvallen lijken vooral op grotere bedrijven gericht. Ercan: "Wij zorgen voor de beveiliging van de software en systemen die online staan, ondernemers zijn verantwoordelijk voor de beveiliging van de eigen computer(s). Het is belangrijk dat zij de spamfilter aanzette, de afzender van mailtjes checken voordat ze een bijlage openen en telkens back-ups maken van hun bestanden."

Back-up
De back-up was ook de 'redding' bij Gebroeders van Aarle, ook zij kennen geen gevallen van detaillisten die getroffen zijn. Zelf werden ze vorig jaar wel getroffen door een zogenaamde lock-in virus, die zorgde ervoor dat alle medewerkers een dag zonder allerlei bestanden moesten werken. "Gelukkig bleef ons centrale ordersysteem in de lucht en was niet geraakt door het virus", vertelt Arno Loeffen van Gebroeders van Aarle. "Je kunt je computersystemen nog zo goed beveiligen en beschermen. Het gaat uiteindelijke om de mensen die met de systemen werken. Sinds het incident zijn we er binnen ons bedrijf extra alert op. Losgeld hebben we niet betaald, we konden met behulp van back-ups de systemen weer op orde brengen, maar daarin moet je ook tijd, energie en geld steken."